Kauzy Starostů? Slavit může hlavně ODS. Gazdík je v pitomé situaci, říká politolog

Hostem pořadu K věci na CNN Prima NEWS byl politolog Jan Kubáček.

Kubáček ke kauzám hnutí STAN

Z kauz kolem hnutí STAN mohou mít radost zejména ODS a Piráti. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS na to upozornil politolog Jan Kubáček. Na druhou stranu předesílá, že Starostové se možná kvůli aférám stanou ve vládě aktivnější a budou chtít více ukázat práci svých ministrů. Jenže například ministra školství Petra Gazdíka spekulace o napojení na policejní razii v Praze spíše blokují.

Pochybné obchody kandidáta na ministra průmyslu, zesnulého Věslava Michalika, podivné dary pro stranu původem z Kypru, milionové provize pro europoslance Stanislava Polčáka po kauze Vrbětice, stáž Jana Farského místo práce ve Sněmovně a naposledy policejní razie v Praze, po které byl obviněn náměstek primátora Petr Hlubuček.

Po nástupu do vlády se v hnutí STAN střídá jedna aféra za druhou. „Předchozí kauzy se sečtou. Navíc poslední se projevila na nejcitlivějším místě, tedy v Praze. Je to reputační problém, nastane to zklamání z ‚nových košťat‘, která slibovala, že Prahu povedou jinak. Město ale nezvládli a využijí toho hlavně občanští demokraté,“ odhadl Kubáček.

Starostové budou řešit, koho k Rakušanovi

Kauza z hlavního města může mít samozřejmě také dopad na celostátní úroveň. Kubáček ale nastínil, že Starostové mohou paradoxně kvůli svým problémům začít ve vládě více pracovat. Budou chtít ukázat své ministry a propagovat jejich výsledky.

Podle Kubáčka je dění kolem STAN dobrou zprávou zejména pro nejsilnější vládní partaj ODS. „Starostové byli jejími nejvážnějšími soupeři. Teď opticky zeslábnou a budou řešit, koho nového dát k předsedovi Vítu Rakušanovi. Může slavit premiér Petr Fiala a celá ODS,“ prohlásil expert.

Do sněmovních voleb na podzim roku 2021 šli Starostové v koalici s Piráty. Podle Kubáčka už ale spolupráce existuje jen na papíře. „Piráti budou chtít ukázat, že jsou opravdu nová síla. Ukáže se, že jejich vazba se STAN je nucená. Jsou to už dvě tělesa, která se budou popichovat,“ odhadl.

Mezi jedenácti obviněnými po středeční razii měli být kromě náměstka Hlubučka třeba i podnikatel Michal Redl nebo náměstek dopravního podniku Matej Augustín. Policisté je podle informací CNN Prima NEWS považují za organizovanou skupinu a část z nich obvinili z korupčních trestných činů. Hlubuček následně po výzvě hnutí STAN rezignoval na veškeré stranické funkce, bylo mu také pozastaveno členství ve straně. Sám politik ještě ve středu skončil v dozorčí radě pražského dopravního podniku.

Gazdík je v pitomé situaci

Podle informací Mladé fronty Dnes se navíc policie v souvislosti se zátahem měla zajímat i o ministra školství z hnutí STAN Petra Gazdíka. „Nevím, že by se o mou osobu zajímala. Nejsem si vědom žádných pochybení. Jsem ale připravený poskytnout vyšetřovatelům veškerou součinnost,“ uvedl k tomu ministr.

Podle politologa ale kauza Gazdíka zablokuje. Ministr je dle Kubáčka v situaci, kdy se vůči jeho osobě nic zásadního neobjevilo, nebyl pozván na polici k vysvětlení, ani nebyl s ničím konfrontován. Přesto je v „lidsky i politicky pitomé situaci“. „Musí vše obhajovat a vysvětlovat. Je do kauzy vmotáván. Několik týdnů stráví jen komentáři ke kauze místo toho, aby se zabýval školstvím,“ míní Kubáček.

Poslední aféra kolem pražské politiky navíc přichází v době, kdy Starosty čekají na podzim pro ně symbolické komunální volby, kde se pravidelně rekrutuje nová generace jejich politiků. „Jenže hrozí, že voliči začnou být unaveni a poohlídnou se v okolí,“ uzavřel politolog.

Tagy: