Nejhorší noc. Paříž znovu hořela. Panují hororové obavy, že se celá Francie ocitne v plamenech

Ve Francii vypukly nepokoje poté, co policista zastřelil mladíka.

Pokračují nepokoje ve Francii (30.6.2023 7:00)

Policie ve Francii zadržela 667 lidí při třetí noci výtržností a chaosu po smrtícím zákroku tamních bezpečnostních složek. Uvádějí to agentury Reuters a AFP s odvoláním na ministra vnitra Geralda Darmanina. Prezident Emmanuel Macron v pátek kvůli krizovému jednání v Paříži předčasně opustil zasedání Evropské rady v Bruselu. Následně prohlásil, že francouzská vláda nasadí k potlačování nepokojů další prostředky. Nouzový stav však nevyhlásil. Nepokoje v zemi vyvolala úterní smrt 17letého mladíka, kterého policie zastřelila při silniční kontrole. Situace byla v noci na pátek nejhorší zejména v Paříži a jejím okolí. Požáry ale hlásily i úřady v severofrancouzském Lille a incidenty policie zaznamenala po celé zemi.

„Čelíme organizovaným a dobře vybaveným skupinám, ale také mnoha mladým lidem. Třetina zatčených jsou mladí nebo dokonce velmi mladí. Je odpovědností rodičů zajistit, aby zůstali doma,“ cituje deník Le Figaro francouzského prezidenta. Macron situaci také označil za „nepřijatelnou“, protestující podle něj zneužívají smrti teenagera, aby páchali násilí.

„Naši policisté, četníci a hasiči včera v noci opět statečně čelili nebývalému násilí. V souladu s mými jednoznačnými pokyny provedli 667 zatčení,“ uvedl v pátek ráno francouzský ministr vnitra na Twitteru. Francouzský prezident Emmanuel Macron na dnešní brzké odpoledne svolal už druhé jednání meziresortního krizového štábu, možná kvůli němu zkrátí svůj dnešní pobyt na summitu EU v Bruselu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Francii šokoval další případ brutality. Muž napadl dívku s babičkou, útok zachytila kamera

Požáry, rabování a ohňostroje provázely v noci obyvatele nejen v centru Paříže, ale i na většině předměstí, kde pyrotechnikou stříleli lidé na policisty a zapalovali vše od popelnic přes auta po autobusy. Anonymní zdroj z francouzského kabinetu uvedl, že násilností bylo méně, než se očekávalo, s výjimkou pařížského předměstí Nanterre, odkud mladík zastřelený policií pocházel.

Nejméně tři města podle AFP zavedla v různých podobách zákaz nočního vycházení po několik následujících dní.

Pernou noc zažili hasiči v Lille, kteří se přesouvali od jednoho požáru k druhému. Plameny zachvátily obchody, domy, kanceláře, radnice či divadlo, ale i několik základních škol, lidé – zejména „velmi mladí“ také ve velkém rabovali obchody a supermarkety, uvedly místní úřady.

„Incidenty jsme zaznamenali po celé Francii, ale situace v regionu Île-de-France a v Paříži byla mimořádně napjatá, policie nebyla schopna vzhledem k velkému počtu případů vše zvládnout,“ řekl AFP vysoce postavený policejní zdroj. Jiný anonymní zdroj z francouzského kabinetu uvedl, že násilností bylo méně, než se očekávalo, s výjimkou Nanterre, odkud mladík zastřelený policií pocházel.

Macron svolal schůzi krizového štábu

Francouzský prezident Emmanuel Macron je od čtvrtka v Bruselu, kde se účastní summitu EU. Svou návštěvu ale možná zkrátí a do Francie se vrátí ještě před koncem vrcholného jednání evropského bloku. Původně měl po jeho skončení jako obvykle v Bruselu naplánovanou tiskovou konferenci.

První jednání krizového štábu svolala hlava státu ve čtvrtek ráno před odjezdem na summit. Násilí ve francouzských ulicích Macron odsoudil a nazval jej "neospravedlnitelným".

Sedmnáctiletý Nahel přišel o život v úterý ráno krátce poté, co ho policie zastavila při řízení vozu. Když odmítl uposlechnout její výzvu a znovu se rozjel, jeden z policistů po něm z bezprostřední blízkosti vystřelil. Mladý muž, který má severoafrické kořeny, zranění krátce poté podlehl.

Video střelby se rychle rozšířilo na sociálních sítích a Francouze hluboce šokovalo, napsala agentura AP. Nahelova rodina a její právní zástupci sice přímo neřekli, že incident souvisel s jejich etnickou příslušností, největší dopad ale i přesto měl zejména v přistěhovaleckých čtvrtích. Děti místních obyvatel, které jsou už narozené ve Francii, si stěžují, že jsou vystaveny častějším policejním kontrolám, než bílí Francouzi či obyvatelé bohatších oblastí.

Chování policie kritizují i lidskoprávní skupiny a aktivisté bojující proti systematickému rasismu.

Tagy: