Kdo vyřeší slevy na jídlo v Česku, zaslouží Nobelovu cenu, říká expertka. Popsala, jak škodí

Dana Večeřová

Slevy v obchodních řetězcích jsou mezi Čechy zakořeněné a jedná se o neřešitelný problém. Myslí si to prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS. Ta také popsala, jak slevy škodí běžným spotřebitelům.

Hlavním tématem pořadu bylo zlevňování potravin. Během zdražování se totiž Češi uchýlili mnohem více k akcím a slevám, v nichž nakupovali velké množství zboží. Prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová řekla, že slevy jsou u tuzemských zákazníků velmi oblíbené. „Zahraniční řetězce s nimi přišly už v době svého příchodu na trh,“ řekla Večerová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajinské vojáky budeme cvičit v Česku i příští rok, zní z vlády. Má jich být stejně jako letos

Šéfka potravinářů si ale zároveň postěžovala na negativní efekt s tím spojený. „Kdo vyřeší slevy v České republice, tak dostane Nobelovu cenu. Je to neřešitelný problém. Vadí to obchodníkům, vadí to potravinářům. Všichni na tom tratí,“ řekla dále Večeřová.

Obchodníci totiž tlačí na potravináře kvůli nižší ceně. Potravináři se následně obrací se žádostmi o zlevnění na zemědělce. „Ani spotřebitel na tom nikdy nevydělá, protože obchodník si to nabere na jiném zboží. Je to nešťastná spirála,“ popsala prezidentka Potravinářské komory na CNN Prima NEWS.

Možným řešením by bylo zavést slevové stropy na úrovni například 30 až 40 procent. Večeřová totiž upozorňuje, že některé zboží se za regálové ceny téměř neprodává. „Otázkou je, proč regálová cena je, když ji nikdo nechce. Je to nešťastné a má to vliv na lidi. Ti totiž ztrácejí povědomí o tom, jaká je skutečná cena potraviny,“ dodala.

Vládní tlak vychází naprázdno

S Večeřovou souhlasil další host ve studiu předseda představenstva Svazu českých a moravských spotřebních družstev Pavel Březina. Podle něj by se zlevnění potravin mohlo vyřešit do budoucna pomocí privátních značek řetězců. „Ty už dneska mají mnohé řetězce. V momentě, kdy výrobek nedodá tuzemský dodavatel, tak se řetězec obrátí na zahraničního dodavatele,“ uvedl Březina.

Ten také vyvrátil veřejná vystoupení vládních politiků, kteří mluví o tlaku na potravináře a obchodníky. Podle něj tyto státní zásahy nijak nepomáhají. „Tlak ze strany vlády je. Jsou to ale pokusy než zásadní vliv,“ dodal Březina.

Tagy:
jídlo Česko Potravinářská komora České republiky Svaz českých a moravských spotřebních družstev Pavel Březina