Korunovace v číslech, grafech a mapách: Jak je král oblíbený a kudy pojede jeho kočár?

Již v sobotu bude Karel III. oficiálně korunován králem Velké Británie. Definitivně se tak zařadí mezi jména jako Alžběta II., Viktorie I. nebo Jiří III. Který z Karlových předchůdců vládl nejdéle? A jak nyní vypadá nástupnická linie? Podívejte se na podrobnosti o britských panovnících, korunovaci a o královské rodině v grafickém přehledu.

Letos v září to bude rok od doby, kdy se Karel III. stal britským králem. Aby v délce vládnutí dohnal Alžbětu II., musel by na trůně setrvat ještě zhruba 69 let. Ta se stala královnou v roce 1952, když jí bylo 25 let, a dožila se navíc úctyhodného věku 96 let. Zemřela loni v září krátce poté, co oslavila 70 let na trůnu. Alžběta je tím pádem nejdéle vládnoucí britskou panovnicí v historii.

I druhé místo v tomto žebříčku zastává žena, konkrétně královna Viktorie I. Ta vládla mezi roky 1837 až 1901, na trůnu vydržela přes 63 let. Na třetí příčce figuruje Jiří III., který panoval 59 let, a to v období od roku 1760 do roku 1820.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zmatky kolem místa pro Harryho. Na korunovaci dorazí i japonská šlechta, Biden ne

Karel III. se stal britským králem 8. září 2022, tedy hned po smrti své matky Alžběty II. V té době mu bylo téměř 74 let, což z něj činilo nejdéle čekajícího následníka trůnu v historii. Nyní je přímým následníkem 40letý princ William.

Pokud nedojde k nějaké nepředvídatelné události, po Williamovi by se jednou měl stát králem jeho syn princ George, kterému je nyní devět. Jeho mladší sestra – princezna Charlotte – je v nástupnictví třetí v pořadí díky tomu, že se narodila až v roce 2015, tedy do „spravedlivější doby“. V roce 2011 totiž britská monarchie zrušila pravidlo, které v nástupnické linii upřednostňovalo mužské dědice před jejich staršími sestrami.

Až čtvrtý v pořadí je tedy princ Louis – třetí a nejmladší dítě prince Williama a princezny Catherine. Narodil se v roce 2018 a před rokem si během oslav platinového jubilea královny Alžběty II. na trůnu podmanil takřka celou Británii. Tehdy čtyřletý rošťák mnoho lidí pobavil, když si na balkónu Buckinghamského paláce urputně zakrýval uši, mnul si tvář a vytvářel další zábavné výrazy.

Na pátém místě mezi následníky figuruje Williamův mladší bratr princ Harry. Šance, že se někdy stane britským králem, je tak pouze teoretická.

Král Karel III. je mezi Brity aktuálně nejpopulárnějším členem rodiny. V průzkumu společnosti YouGov pak 72 procent respondentů uvedlo, že má na něj „velmi“ nebo „spíše“ pozitivní názor.

Karlova manželka Camilla už tak oblíbená není. Titul královna by jí přiznalo pouhých 14 procent Britů, vyplývá z dat z webu Daily Mail. Camilla měla bezpochyby těžkou počáteční pozici, protože „nastupovala“ po tragicky zesnulé a oblíbené princezně Dianě. V průzkumu „oblíbenosti“ webu Independent získala 48 procent.

O poznání lépe je na tom princ William. Lidé v drtivé většině věří, že on a jeho žena – Catherine, princezna z Walesu – lépe reprezentují „moderní Británii“. Jak uvádí Daily Mail, 71 procent respondentů se domnívá, že jsou pro zemi dobrými vzory.

Catherine dopadla v průzkumu webu Independent podobně jako její manžel. Pozitivní názor na ni má 70 procent účastníků. Podle řady Britů je princezna z Walesu „elegantní a na úrovni“.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jamajka se bouří proti Karlovi. Alžbětu jsme milovali, teď chceme republiku, zní z ostrova

A jak je na tom princ Harry? Poté, co odešel z královské rodiny a odcestoval do Spojených států, jeho oblíbenost v rodné zemi prudce klesla. „V sérii několika prohlášení navíc nepěkně prezentoval informace o zbytku rodiny,“ upozornil Daily Mail. Jen 25 procent respondentů odpovědělo, že má na Harryho pozitivní názor.

Asi není překvapením, že ještě větším terčem kritiky bývá Harryho manželka – Meghan, vévodkyně ze Sussexu. V lednovém a březnovém průzkumu YouGov získala jen menšinovou podporu – pouze 22 procent dotázaných uvedlo, že na ni má „velmi“ nebo „spíše“ pozitivní názor. A jen 14 procent dotazovaných si myslí, že vévoda a vévodkyně ze Sussexu jsou dobrými vzory, napsal Daily Mail.

Dlouholetým odpadlíkem u Britů je pak princ Andrew, mladší bratr Karla III. Byl totiž obviněný ze sexuálního zneužití nezletilé ženy. Z královské linie by ho odstranilo 79 procent Britů. Důvodem jsou právě jeho sexuální skandály, zmínil Daily Mail.

Tagy: