Když ČEZ od srpna, my od září. E.ON zvedne cenu plynu o polovinu, zdraží i elektřinu

Plynové hořáky

Na podzim nás čeká další zdražení energií

Energetická společnost E.ON zvýší od září ceny zemního plynu a elektřiny. Stálí zákazníci si připlatí za elektrickou energii asi 15 procent, za zemní plyn to bude až o 50 procent více. Pro ČTK to uvedla mluvčí společnosti Martina Slavíková.

Podle Slavíkové si domácnost, která elektřinu používá pro běžné účely, jako je svícení nebo napájení standardních elektrospotřebičů, a má roční spotřebu kolem 1,5 megawatthodiny, měsíčně připlatí asi 110 korun. S novými cenami E.ON upraví také výši záloh.

„Zhruba 80 procent našich zákazníků má už dnes nastavené své zálohy tak, že dokáží pokrýt i plánované zdražení. U zbylé pětiny klientů budeme muset zálohy od září navýšit. V poslední době vidíme i zvýšený zájem o úpravu záloh ze strany samotných zákazníků,“ řekl místopředseda představenstva E.ON Energie Jan Zápotočný.

Důsledek zdražování na burzách

Ke zvýšení cen přiměla firmu dlouhodobě nepříznivá situace na energetických burzách, kde pro své zákazníky kupuje elektrickou energii i zemní plyn. „Ceny na burzách více než rok a půl neustále rostou a zvyšování těchto cen je extrémní. Ceny energií při nákupu na další rok narostly na burzách v porovnání s loňskem u elektřiny čtyřnásobně, a u plynu dokonce téměř pětinásobně. Z toho je patrné, že do ceníků pro zákazníky promítáme tento enormní nárůst pouze částečně," uvedl E.ON.

Hlavní příčinou růstu cen plynu na burzách jsou události související se situací v Rusku a na Ukrajině a nestabilita dodávek plynu do Evropy. Ceny plynu pak nepřímo ovlivňují i ceny elektřiny, stejně jako zvyšování cen emisních povolenek.

ČEZ a PRE už od srpna

Právě ke zdražení elektřiny přistoupil od července také energetický gigant ČEZ. A sotva stihl nový ceník nabýt účinnosti, přišla z ČEZ další nepříjemná zpráva: od srpna budeme zdražovat znovu. Tentokrát o desetinu. Od srpna své ceny navýší také pražská elektrárenská společnost PRE. Zdražení by však nemělo dolehnout na odběratele, kteří mají ceny zatím zafixovány.

Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy však srpnové zdražení není poslední, na které se v letošním roce musíme připravit. Přestože srpnová úprava ceníku směrem vzhůru je už čtvrtá, kterou ČEZ letos připravil. „Srpnové zdražení ČEZ letos rozhodně není poslední. A další spirálovitý růst cen nastane v příštím roce,“ uvedl Kovanda pro CNN Prima NEWS.

Tagy: