Putinův poker: Vypne Evropě plyn? Připravme se na nejhorší, radí experti

Vladimir Putin

Začala plánovaná odstávka plynovodu Nord Stream 1 a celá střední a západní Evropa trne, zda se po deseti dnech nutné údržby komodita potrubím opět rozproudí. Zatímco racionální přístup velí, že Rusko si zavřením kohoutků nepomůže, neměli bychom podle CNN Prima NEWS oslovených expertů na rozum Vladimira Putina příliš spoléhat. A připravit se na horší variantu.

„Jsem opatrný optimista, že Rusko po odstávce Nord Streamu 1 plyn opět pustí. Kreml může ocenit vstřícný krok, který vůči němu udělalo Německo,” řekl CNN Prima NEWS Jiří Gavor, výkonný ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energii (ANDE). Oním vstřícným krokem má na mysli zajištění dodávky potřebné turbíny, která nyní putuje z Kanady.

Podle Gavora bychom se při odhadech, zda Rusko opětovně Nord Stream 1 spustí, mohli řídit také průběhem odstávek jiných plynovodů, jimiž k nám z východu proudí plyn. „U plynovodu Turk Stream už odstávka proběhla a vše je v pořádku, podobný scénář by se tak mohl zopakovat i v případě Nord Streamu,“ dodal.

EU tahá za kratší konec

Ale ani tak bychom podle výkonného ředitele ANDE neměli usínat na vavřínech. „V tuto chvíli bych nevyhlašoval regulaci spotřeby plynu, nemůžeme se ale tvářit, že se nic neděje. S neobnovením dodávek bychom měli počítat a připravovat se na to. Pokud by nyní Rusko kohoutky uzavřelo, přišlo by to v moment, který pro nás není příznivý. Zásobníky by nám vystačily do listopadu či prosince,” dodal Jiří Gavor s tím, že zima by byla skutečně kritická.

O něco méně optimisticky vidí opětovné spuštění Nord Streamu 1 hlavní ekonom společnosti BH Securities Štěpán Křeček. „Zastavení dodávek je podle mého názoru velmi reálné, byť se nám takový krok jeví jako iracionální. Jenže Rusko už udělalo řadu kroků, které nedávají smysl, proto bych nespoléhal, že se teď zachová jinak,“ řekl Křeček CNN Prima NEWS.

Podle něho v současné chvíli Evropská unie tahá za kratší konec. „Situace je asymetrická. Z krátkodobého hlediska si Rusko může dovolit obětovat část příjmů z plynu, Evropa by se ale ocitla v energetickém a ekonomickém šoku,“ vysvětlil Křeček.

Posílení dodávek přes Turecko a Ukrajinu?

Rusko prý bude chtít i nadále šponovat ceny plynu, aby ve střednědobém horizontu získalo ještě dostatek prostředků pro přebudování své plynové infrastruktury. „Putin ví, že s ním Evropa coby dodavatelem plynu nepočítá, takže bude chtít postavit plynovody směrem do Asie. V tuto chvíli má asi pět let na to, aby ještě nějaké peníze z Evropy dostal,“ řekl Křeček s tím, že případné zastavení dodávek nebude trvat dlouhou dobu.

„Evropa však zůstane odkázaná na odebírání plynu z neideálních lokalit. Bude ho muset kupovat dráž, než kdyby jej dále odebírala z Ruska. Bude muset vynaložit obrovské investice, které by jinak mohla vložit jinam. A přitom plyn bude využívat už jen několik málo desítek let,“ dodal Štěpán Křeček, který je rovněž členem poradního týmu premiéra Petra Fialy (ODS).

Martin Sedlák, programový ředitel Svazu moderní energetiky, si počínání Ruska po odstávce Nord Streamu 1 netroufl odhadovat. Upozornil ale, že vůči zmíněnému plynovodu existují alternativy. I ty však mají svůj počátek v Rusku. „Gazprom by mohl část chybějících dodávek plynu do Evropy přes Nord Stream 1 nahradit posílením dodávek pomocí plynovodů, které vedou přes Ukrajinu a Turecko,“ uvedl pro CNN Prima NEWS. Potíž ale podle něho může spočívat v tom, že „zatím se tak však nestalo a nepředpokládá se, že by Rusko dodávky těmito cestami posílilo“.

Putin si s Němci hraje jako kočka s myší

Podle Sedláka je současně nutné pracovat na tom, abychom nepotřebovali nejen zemní plyn z Ruska, ale jakýkoli zemní plyn. „Vláda Petra Fialy usiluje o zajištění energetické bezpečnosti Česka pomocí zvýšeného úsilí plnění plynových zásobníků a zajištěním kapacity v nizozemském plovoucím terminálu na LNG. Diverzifikace dodávek je klíčovým opatřením pro zvládnutí letošní zimy a nejbližších let. Přesto je třeba nezapomínat na opatření, která pomohou Česku zajistit nezávislost na dovážených fosilních zdrojích. Zateplené domy s nainstalovanými tepelnými čerpadly a solárními panely ruský ani jiný plyn nepotřebují. Právě tuto část řešení naší energetické suverenity potřebuje vláda posílit,“ dodal.

Jako velmi nepravděpodobné opětovné spuštění Nord Streamu 1 vidí komentátorka týdeníku Echo Lenka Zlámalová. „Vladimir Putin si hraje s Němci, kteří do jisté doby fungovali jako jeho nejvěrnější spojenec, jako kočka s myší. Na to, že ruský plyn v budoucnu přes Nord Stream 1 poteče dál, bych si nevsadila nic. Rusko celou situaci dál bude využívat k tlaku na Evropu,“ řekla Zlámalová ve vysílání CNN Prima NEWS.

Zároveň upozornila, že některá opatření, která se v Německu zavádějí, musí vládci Kremlu naznačovat, že se znovuuvedením Nord Streamu 1 do provozu nemusí příliš spěchat. „Když Putin vidí, jak hystericky Němci reagují, tak myslím, že nepůjde o standardní údržbu,“ dodala politická komentátorka.

Tagy: