Když nemá Putin úspěchy, v Den vítězství vyhlásí válku „nacistům“, říká britský ministr

Ruský prezident Vladimir Putin

Válka na Ukrajině (29.4.2022 6:00)

Ruský prezident by na Den vítězství mohl označit lídry zahraničních zemí za nacisty a vyhlásit novou válku. Myslí si to britský ministr obrany Ben Wallace. Podle expertů se totiž Vladimir Putin chce na státní svátek chlubit významnými úspěchy na frontě, jeho armáda jich ale na Ukrajině nedosáhla.

„Nepřekvapilo by mě, kdyby se chystal prohlásit, že ‚je nyní ve válce se světovými nacisty a musí masově mobilizovat ruský lid‘,“ řekl britský ministr obrany Ben Wallace v pátečním projevu, o němž informoval například web Daily Mail.

Ruský prezident by mohl na přehlídce, kterou si Moskva připomíná konec ruské účasti ve druhé světové válce, „vyhlásit novou válku proti nacistům“. To vše proto, že Putinova armáda v první vlně vojenských cílů neuspěla. Moskva nyní zaměřila své úsilí na obsazení východního i jižního pobřeží Ukrajiny.

„Putin, který neuspěl téměř ve všech cílech, se může snažit upevnit to, co má... a být jen jakýmsi rakovinovým bujením uvnitř země,“ pokračoval s tím, že je třeba Ukrajincům účinně pomoci. Pro ruského prezidenta je 9. květen zásadní i podle analytika Jiřího Vojáčka. „Putin potřebuje viditelné vítězství,“ sdělil ve vysílání CNN Prima NEWS.

Stejně jako v prvních měsících invaze ruské síly stále narážejí na silný ukrajinský odpor. Někteří analytici předpovídali, že Putin chce být v pozici, kdy 9. května bude moci vyhlásit jistou formu vítězství. Ale vzhledem k tomu, že do přehlídky na tamní Den vítězství zbývají necelé dva týdny, se to jeví jako málo pravděpodobné.

Ministr Wallace prý nemá žádné informace, které by naznačovaly, že Putin takové prohlášení plánuje, ale vzhledem k jeho předchozím komentářům je to pravděpodobné. „Myslím, že se bude snažit přejít od své ‚speciální operace‘,“ řekl dále Wallace televizi LBC.

Putin podle něj nyní válcoval hřiště a připravoval půdu pro to, aby mohl říct: „Podívejte, tohle je teď válka proti nacistům a já potřebuji víc lidí. Potřebuji více ruských děl“.

Tagy: