Za život bojujeme jako lvi, říká policejní vyjednavačka. Do akce musí stále častěji

Policejní vyjednavačka Eva Tomanová

Rozhovor s policejním vyjednavačkou Evou Tomanovou

Do terénu vyjíždí zásahová jednotka s vyjednavačem. Tuhle větu u nás v Krimi zprávách slýcháte často. Pražský tým vyjíždí do akce i několikrát týdně a stále častěji. Jak vypadají nekonečné minuty vyjednávání a co při nich zachránci prožívají? V rozhovoru pro CNN Prima NEWS nejen to popsala policejní vyjednavačka Eva Tomanová.

Eva Tomanová je jedou ze dvou žen, které pracují jako policejní vyjednavačky v Praze. Slouží už 13 let. Když zrovna nevyšetřuje zvlášť závažné trestné činy na dětech, tak rozmlouvá ozbrojeným pachatelům, aby pustili rukojmí nebo přesvědčuje sebevrahy, aby si neublížili.

„Obě ty skupiny jsou lidé, kteří se dostali do velice těžké situace, prožívají nějakou existenční tíseň, pocity zoufalství, bezmoci, my jsme tam, abychom jim pomohli najít střípky toho řešení, jak se od toho dna odrazit,“ uvedla pro CNN Prima NEWS.

Navázat kontakt s člověkem kterého vyjednavač nikdy v životě neviděl je asi to nejtěžší, čím každé vyjednávání zpravidla začíná. „Vy jdete k člověku a nevíte, kdo to je, ani nevíte, jak se jmenuje a je těžké ho oslovit, aby jsme se ho nedotkli. Když už se s námi začne bavit, tak máme z velké části vyhráno,“ popsala.

Vyjednávání mohou trvat minuty, ale i celé hodiny. Jenom za tenhle rok už vyjednavači v Praze vyjížděli skoro k padesátce případů. Je to jednou tolik, co minulý rok. „My všichni se snažíme bojovat jako lvi, abychom ten život zachránili,“ doplnila. Vyjednavači zasahují v těch nejvypjatějších situacích a patří mezi špičku v oboru. Ti pražští teď dokonce byli sdílet zkušenosti s kolegy v Paříži, kde dostali cenné rady od speciální jednotky francouzské policie.

Celý rozhovor si můžete poslechnout v úvodu článku.

Tagy: