Klášter Plasy: Barokní skvost stojící na vodě. Bez ní by se stavba zřítila

Klášter z 11. století přestavěný do barokního stylu patří mezi významné evropské památky Zdroj: Běla Nedorostová

Klaster_Plasy

Klášter Plasy na severním Plzeňsku je první panovnický cisterciácký klášter v Čechách, založený před více než 870 lety knížetem Vladislavem II. Mezi lety 1661 až 1785 bylo opatství velkolepě barokně přestavováno podle plánů Jana Blažeje Santiniho Aichela. Klášter je postavený na vodě, je v něm k vidění komplex podzemních chodeb i Santiniho samonosné schodiště.

Hlavní prohlídkový okruh zavede návštěvníky do budovy konventu. Jan Blažej Santini Aichel nezvykle vyřešil základy budovy, které stojí ve vodě a musely být kvůli bažinaté půdě zpevněny kůly.

„Když se podíváme na dno té vodní plochy, uvidíme dřevěný rošt, který je podpíraný dubovými pilotami. Těch je podle kroniky 5 103,“ uvedla v pořadu Prima Česko průvodkyně Monika Tuková, ze správy kláštera Plasy.

Voda je extrémně důležitá, aby konzervovala dřevo v základech, a tak se tady její výška, teplota i kvalita čtyřikrát denně pečlivě kontroluje. Jak moc je voda pro klášter důležitá, potvrzuje i sama průvodkyně: „Tady u té vodní hladiny za vámi se objevuje nápis, který nám tu nechali barokní stavitelé, a ten nám říká, že bez vody se tahle budova zřítí.“

Unikátní vyhřívací systém

Přes léto se v zemi kolem chodby akumuluje teplo a během chladnějších měsíců pak teplý vzduch proniká skrze výduch do budovy. To všechno umožňují vzdušníkové chodby.

„Vzdušníky vybíhají na obě strany a u stropu pak můžeme vidět průduchy, které vedou vzduch do samotné budovy,“ popisuje unikátní systém Monika Tuková.

Součástí důmyslného větracího systému je i klikatá chodba, kterou si návštěvníci mohou částečně projít.

Samonosné schodiště i průtokové toalety

Podle plánů Jana Blažeje Santiniho bylo postaveno i barokní schodiště. „Prochází celkem třemi podlažími, takže dvěma patry. Je samonosné, takže nemá středový sloup, tím středem schodiště prochází jen vzduch,“ vysvětluje správkyně. V průhledu je vidět freska, která znázorňuje boj archanděla Michaela s ďáblem.

Návštěvníci si v Klášteře můžou prohlédnout také barokní toalety, které mniši používali. Zajímavostí je, že byly průtokové a odvětrávané.

„Tyto záchody jsou v každém patře nemocničního křídla a když se tam půjdete podívat, tak na pravé straně při pohledu dolů do toho prevetu uvidíte tu tekoucí královskou štolu,“ vysvětluje průvodkyně.

Plaský prášek

Vymožeností v průběhu historie v klášteře přibývalo. Zdejší mnich vymyslel i zázračný lék, který Klášter Plasy proslavil široko daleko. „Pacienti ho užívali formou nápoje, který byl hodně sladký, takže byl dost oblíbený a vlastně to fungovalo jako takové projímadlo,“ říká Monika Tuková.

Co si návštěvníci běžně neužijí, je místní rajská zahrada. Ta je pro obyčejné smrtelníky uzavřená. Čas od času je ale možné vidět ji ve filmech. A jak upozorňuje Monika Tuková, jedná se i o světové produkce: „Občas si ho (klášter) vybírají filmaři jako lokaci pro filmy, nejznámější film, který se v Plasích točil, jsou Bídnici, kde hrál Gérard Depardieu.“

Nově se návštěvníci mohou v rámci prohlídkového okruhu nazvaného Kostel podívat do opravené románské basiliky Nanebevzetí Panny Marie. Pokud ještě nemáte na léto plány, kam vyrazit, návštěva klášteru Plasy určitě stojí za to.

Tagy:
Plzeňský kraj klášter Česko Plasy kníže schodiště Jan Blažej Santini-Aichel Klášter Plasy