Klaus: Pavel měl před volbou Fremra myslet, ne se schovávat za panel. Teď hledá špatné řešení

Václav Klaus

K VĚCI 14.8.2023

Rozhodnutí Petra Pavla zvolit do Ústavního soudu Roberta Fremra je jen na něm a neměl by se schovávat za poradní panel. V pořadu K věci to na CNN Prima NEWS řekl bývalý prezident Václav Klaus, podle kterého měla současná hlava státu nejprve přemýšlet nad minulostí kandidátů. Sám Klaus kdysi musel řešit podle svých slov složitější problémy, kdy mu Senát odmítl hned prvních devět kandidátů na ústavní soudce.

Prezident Petr Pavel si vzal čas na rozmyšlenou, zda kandidáta Roberta Fremra jmenuje ústavním soudce. Problémem je jeho minulost a zejména odsuzující rozsudky za socialismu. Podle Václava Klause měl všechny důsledky vzít Pavel v potaz. „Měl přemýšlet předem a ne hledat špatná řešení,“ řekl Klaus v pořadu K věci.

ČTĚTE TAKÉ: Prezidenta Pavla znepokojily násilné útoky na dvě ženy. Varoval před zneužíváním strachu

Klaus také odpovídal na otázku, zda by se měla minulost bývalých komunistických členů ve vrcholných pozicích více řešit. „Jestli pan Fremr chtěl mít velkolepou kariéru a z toho důvodu vstoupil ke konci 80. let do KSČ, tak ať si ten hořký kalich vypije do dna. Nikdo vstupovat do strany nemusel. Něco jiného je, když někdo po druhé světové válce vstoupil do KSČ z přesvědčení. Od 60. a zejména 70. let jde ale čistě o charakter každého člověka,“ řekl Klaus, který připomněl i členství Petra Pavla v tehdejší komunistické straně.

Klaus zároveň odmítl argument, že odpovědnost jde za prezidentovým poradním panelem. Právě ten měl prověřovat kandidáty na ústavní soudce a doporučit je. „Prezident navrhuje ústavní soudce. Jestli si vybere panel se třemi, třiceti nebo třemi sty lidmi, je úplně jedno. On sám musí zvážit všechna pro a proti. Poradní orgán není žádná entita. Je to jednostranně, jednomyslně a svévolně vybraná skupina lidí,“ řekl Klaus.

Bývalý prezident také připomněl, že se ocitl v podobné pozici jako Pavel. I Klaus totiž musel během začátku působení na Pražském hradě vybrat hned několik ústavních soudců. „Chybělo jich celkem devět. Senát mi navíc všechny odmítl. To by si dnes nikdo netroufnul,“ řekl.

Ať už Pavel rozhodne o osobě Roberta Fremra jakkoliv, tak odejde podle Klause s politickým šrámem. V současné situaci totiž nelze najít řešení, které by vyhovovalo všem. „Ať udělá jakékoliv rozhodnutí, tak utrpí škraloupy. Kvůli Fremrovi se na minulost znovu vzpomnělo a bere se v úvahu. Dobré řešení to skutečně nemá,“ řekl Klaus.

Tagy:
Václav Klaus Petr Pavel K věci KSČ Robert Fremr