Klenot zapsaný na seznamu UNESCO: Do kostnice i druhé největší galerie v zemi vyrazte do Kutné Hory

Kutná Hora je město, o kterém se dá bez nadsázky říct, že tudy kráčela historie. Najdete tu spoustu unikátních památek, jejichž stavba byla kdysi samozřejmě poměrně nákladná. Městu ale pomáhalo množství nerostných surovin, konkrétně stříbro. Středočeský klenot zapsaný na seznamu UNESCO nepotřebuje žádné hrady ani zámky na to, aby uhranul turisty. Dominantou města je chrám sv. Barbory, rozhodně za prohlídku stojí i Vlašský dvůr s královskou mincovnou, České muzeum stříbra a středověký důl nebo Jezuitská kolej, kde sídlí GASK, druhá největší galerie v Česku. V pořadu Prima město se podíváme ale i na další zajímavá místa.

Jak název města naznačuje, souvisí jeho historie s těžbou („kutáním“) a tavením stříbra. Ve středověku koncem 13. století poskytoval zdejší revír zhruba jednu třetinu produkce stříbra v Evropě. A nebyla to práce jednoduchá. „Co víme, tak ti havíři vydrželi pod zemí tak maximálně 20 let. Ti, co to přežili, tak stejně nekončili v dobrém zdravotním stavu, minimálně měli nějaké trvalé následky,“ říká Jan Votruba, průvodce v kutnohorských stříbrných dolech. „Úplnou náhodou byly doly znovu objeveny v roce 1967 při hydrogeologickém průzkumu okolí a zpřístupněné pro turisty byly už o dva roky později. Takže takhle otevření jsme od roku 1969,“ doplňuje průvodce.

Unikátní hřbitovní kostel Všech svatých s kostnicí

Kosterní ostatky nyní uložené v dolní kapli kostnice pocházejí ze zrušených hrobů z rozsáhlého hřbitova v areálu sedleckého kláštera. Jedná se tedy o kosterní pozůstatky středověkých obyvatel Kutné Hory a přilehlého okolí. V roce 1318 zasáhl Kutnou Horu hladomor, při kterém zemřelo až 20 tisíc obyvatel tehdejšího města. O třicet let později zemřelo dalších zhruba 30 tisíc obyvatel v důsledku morových ran. Na začátku 15. století se v okolí Kutné Hory bojovalo v husitských válkách, při nichž zemřelo dalších zhruba deset tisíc lidí.

Všichni tito lidé a samozřejmě další obyvatelé Kutné Hory byli ukládáni na sedleckém hřbitově. Když však hřbitov dosahoval 3,5 hektaru, nebylo již kam ho rozšiřovat. Staré hroby byly exhumovány a ostatky volně ukládány po obvodu zdí dolní kaple, a to jak zevnitř, tak zvenku. Kosti, které tady můžete vidět, pocházejí zřejmě až ze třináctého století, postupně jich staletími přibývalo a jde o pozůstatky lidí, kteří tady v té době žili. „Domníváme se, že se jedná o dílo Jana Blažeje Santiniho-Aichela, což nám částečně potvrdila i první z rozebraných pyramid,“ vypráví Radka Krejčí, ředitelka Římskokatolické farnosti Kutná Hora Sedlec.

Chloubou Kutné Hory je samozřejmě Muzeum stříbra přímo v Hrádku, muzeum už má za sebou hodně dlouhou historii. „Muzeum v Kutné Hoře je zhruba od roku 1877, kdy zde vznikl archeologický sbor Vocel. Náplní jeho práce nebo smyslem bylo zachraňovat zejména cenné architektonické památky v Kutné Hoře,“ popisuje vznik muzea Lenka Mazačová, ředitelka Českého muzea stříbra v Kutné Hoře.

Město kultury i spokojených obyvatel

Obyvatelé Kutné Hory mohou být právem pyšni na historii svého města, stejně tak je ale mohou těšit bohaté sportovní a kulturní možnosti. I náš štáb navštívil jeden z místních hudebních festivalů, kde účinkovala i kutnohorská kapela Rybičky 48 a město se proslavilo i v počítačovém světě. Právě tady se totiž odehrává děj hry Kingdom Come, který je zasazen do patnáctého století. A co všechno se v té hře objeví? „V podstatě ta hra představuje zdigitalizovanou Kutnou Horu na začátku patnáctého století,“ komentuje úspěch starosta města.

Každý rok se v Kutné Hoře koná i vyhlášený gastrofestival. Když sem přijdete, stoprocentně odejdete spokojeni. Víno má v Kutné Hoře také svou historii. „První zmínka je z Kosmovy kroniky z roku 1101. Odnepaměti se zde se pěstuje právě odrůda Pinot Noir, kterou máme ve sklenici a právě roste i na této vinici pod chrámem svaté Barbory,“ říká Lukáš Rudolfský, prezident gastrofestivalu v Kutné Hoře.

Kutná Hora je městem, kde nic není nemožné

Kolem roku 1300 vydal král Václav II. nový horní zákon, který stanovil královská práva nad těžbou stříbra i mincovnictvím, zavedl jednotnou minci a ražení soustředil v Kutné Hoře. Pod vedením italských odborníků z Florencie - jinak také Vlachů - se v nové mincovně, která se podle nich jmenuje Vlašský dvůr, začaly roku 1300 razit Pražské groše.

Důkazem toho, že historie svého města si tu lidé váží, je například i kutnohorské stříbření, které se tu koná každý rok. „Stříbření je o tom, že si připomínáme staré hornické tradice, připomínáme si historii tohoto slavného města vlastně v době lucemburské, kdy díky těžbě stříbra vlastně Kutná Hora patřila k bohatým městům a vlastně představovala zdroj bohatství vlastně a říkalo se Kutné Hoře, že je pokladnicí českých králů,“ popisuje historii vzniku akce Edita Dvorská, organizátorka Kutnohorského stříbření.

Druhá největší galerie v Česku

Galerie Středočeského kraje je galerií moderního a současného umění, která sídlí v jedinečných prostorách bývalé Jezuitské koleje, v těsné blízkosti klenotu gotické architektury, chrámu sv. Barbory v Kutné Hoře. GASK je galerie zaměřená na výtvarné umění 20. a 21. století. „Máme tady 10 výstavních prostor, kde v průběhu roku točíme zhruba 20 výstav. Zároveň v GASKu funguje silné lektorské centrum, které má programy edukační pro školy, pro rodiny s dětmi a v létě vytváří dětské letní tábory. Máme toho opravdu hodně,“ vysvětluje provoz galerie Alena Sedláčková, manažerka

Město se pyšní moderním sportovním areálem

V Kutné Hoře se nebude nikdo nudit. Ani milovníci sportu a sportovního klání. Město plné historických skvostů se totiž může pyšnit i moderním sportovním areálem Klimeška. Hlavní hrací plocha nabízí veškerou škálu míčových halových sportů a hlediště pro 400 osob. Konají se zde moderní světové turnaje a špičková utkání ve volejbale.

Na prozkoumání Kutné Hory a jejích bohatých památek vám jeden den určitě stačit nebude. Pokud máte ale času víc, doporučujeme podívat se i na okolí města. Krásné chvíle můžete strávit například v údolí říčky Vrchlice, a pokud se vydáte na kopec Kaňk, budete mít Kutnou Horu jako na dlani.

Až se vrátíte zpět do města, můžete načerpat energii pomocí kutnohorské čokolády. Ta domácí má ve městě dlouholetou historii a už získala mnoho ocenění i na mezinárodní úrovni. A zajímá vás, jak se vyrábí? „Nejdřív kakaové boby musíte ručně vytřídit, pak se musí upražit, nadrtit, odslupkovat a ty odslupkované jadřince kakaových bobů se pak vkládají do melangeuru na čokoládu,“ prozrazuje Lada Bartošová, majitelka Čokoládovny a muzea čokolády Kutná Hora.

Slavný rodák a hudební legenda

Závěr dne vám může zpříjemnit kulturní zážitek v samotném srdci Kutné Hory. Ve Vlašském dvoře totiž pravidelně připravují koncerty a další kulturní vyžití. Ostatně, i tohle město má slavného rodáka, je jím vynikající skladatel, muzikant a pedagog Martin Vajgl. Na své milované město nedá dopustit. Jeho kariéra začala vlastně už na základní škole. „Je to budova, ve které jsem strávil 12 let, protože v tehdejší době nahoře ještě sídlilo gymnázium. Po základce jsem přesídlil ještě o další patro výš a další čtyři roky jsem se mohl kochat touhle krásou naproti,“ vzpomíná hudebník a dívá se na katedrálu svaté Barbory.

Pokud si chcete prohlédnout opravdu všechno, co Kutná Hora nabízí, udělejte si na to čas a uplynulé minuty berte jen jako velmi stručnou pozvánku.

Tagy: