MAPA: Výsledky prezidentských voleb na Slovensku 2024. Jak vyhrál Peter Pellegrini

Prezidentské volby na Slovensku skončily. Po sečtení téměř všech hlasů vyhrál vládní kandidát Peter Pellegrini, který porazil Ivana Korčoka o více než šest procentních bodů. Prohlédněte si infografiku, která ukazuje celkové výsledky obou kol voleb, odhady a vývoj průzkumů preferencí. V článku najdete také mapu Slovenska podle okresů, kde uvidíte územní volební podporu.

Celkové výsledky slovenských prezidentských voleb 2024 vidíte na následujícím grafu.

Kromě celkových výsledků je zajímavé také rozložení územní podpory oběma kandidátům. Výsledky v jednotlivých okresech Slovenska si prohlédněte v mapě.

Výzkum, který udělala agentura Median SK ve volebních místnostech, tzv. exit poll, přitom odhadoval vátězství Ivana Korčoka, byť velmi těsné.

Průzkumy před druhým kolem voleb

Vývoj průzkumů veřejného mínění byl velmi zajímavý. Před prvním kolem agentury favorizovaly spíše Pellegriniho, první souboj ale vyhrál s náskokem Korčok. Agentury pak začaly odhadovat velmi vyrovnaný souboj ve druhém kole, kde se kandidáti měli přetahovat o desetiny procent hlasů. Jenže ani tato predikce příliš nevyšla. Podívejte se, jak se vyvíjely preference voličů.

Výsledky prvního kola voleb

Odhady výsledků slovenských agentur pro druhé kolo si v následujícím grafu můžete porovnat s konečnými výsledky prvního kola prezidentských voleb.

Kdo volil koho

Velmi zajímavou vizualizací je graf výsledků z prvního kola podle různých socio-ekonomických ukazatelů. Jak je vidět, Korčok měl podporu zejména v oblastech s menší nezaměstnaností a u lidí s vyšší průměrnou mzdou a vzděláním. Naproti tomu Pellegrini bodoval u věřících a v oblastech s úbytkem obyvatelstva.

A ještě jeden obrázek. Tentokrát jde o zobrazení změny územní podpory pro Zuzanu Čaputovou v roce 2019 a Ivana Korčoka letos v prvním kole. Ačkoliv je zjevné, že se oba z dominantní části opírají o stejné voliče, zajímavé přesuny hlasů se odehrály. Čím více vlevo nahoře, tím více v těchto okresech ve srovnání s Čaputovou zabodoval Korčok , naopak vpravo dole více voličů současné prezidentky ztratil. Zajímavé je, že o nejvíce hlasů přišla opozice v okresech s největším zastoupením maďarské menšiny na Slovensku.

Průzkumy před prvním kolem

Většina předvolebních průzkumů na Slovensku po celou dobu volební kampaně ukazovala mírný náskok vládního kandidáta Petera Pellegriniho před opozičním Ivanem Korčokem. Korčok se v čele objevil ve dvou průzkumech agentury Median SK a v posledním průzkumu NMS. Zatímco oba favorité měli kolem 35 až 40 procent, další kandidáti následovali v souladu s výsledky s velkým odstupem. Štefan Harabin se držel nad 10 procenty. Podpora dalších s blížícími se volbami spíše klesala.

Psali jsme dříve: Ostatní kandidáti

Do druhého kola podle očekávání postupují Korčok a Pellegrini. Podle průzkumů je mírným favoritem druhého kola Pellegrini, jako vždy ve druhých kolech však není jasné, jak se voliči neúspěšných kandidátů zachovají doopravdy, jak se jejich preference promění a zda vůbec půjdou prezidenta volit podruhé.

Podívejme se tedy na ostatní kandidáty a možnosti přesunu jejich voličů:

  • Štefan Harabin: Voliči někdejšího místopředsedy Ficovy vlády mají blíže k vládě. Relativně umírněný Pellegrini však nemusí být pro voliče excentrického Harabina dostatečnou motivací pro opakovanou volbu.
  • Igor Matovič: Ačkoliv Matovič patří k opozici, jeho vztahy s ostatními stranami jsou velmi komplikované. Podle detailnějších průzkumů by ale většina jeho voličů podpořila ve druhém kole prezidentských voleb Korčoka. Matovičovi voliči mohou mít vyšší disciplínu než Harabinovi, ale pokud Matovič Korčoka výslovně nedoporučí, mohou zůstat doma.
  • Ján Kubiš: Další bývalý Ficův ministr sice říká, že některé Ficovy kroky při změnách trestního práva se mu nelíbí, jeho voliči budou mít ale blíže k Pellegrinimu. Březnový průzkum agentury Focus Kubišovi naměřil 4,5 procenta preferencí, takže i Kubišovi voliči budou pro druhé kolo velmi důležití.
  • Andrej Danko: Předseda vládní strany SNS a tedy Pellegriniho koaliční partner se nakonec kandidatury vzdal a podpořil Harabina. Dankovi příznivci, pokud vůbec půjdou hlasovat ve druhém kole, podpoří spíše Pellegriniho.
  • Krisztián Forró: Kandidát maďarské menšiny se vyslovil skepticky vůči podpoře Korčoka ve druhém kole voleb. Historicky skoro nepřátelské vztahy Fica a Maďarů na Slovensku se v poslední době výrazně změnily i s tím, jak se Fico přiblížil k maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi. Postoj Forróových voličů, kteří svému favoritovi v průzkumech přinášeli asi tři tří procenta preferencí, je tak velmi nejasný.
  • Marián Kotleba: Příznivci Kotleby, který už roky brnká na strunu nacistického Slovenského štátu, budou mít s druhým kolem problém. O něco bližší jim ale jako kandidát na prezidenta bude Pellegrini.
  • Patrik Dubovský: U jeho voličů bude mít zcela určitě větší úspěch Ivan Korčok.
  • Milan Náhlik: Inspiruje se u Vladimira Putina a chce vystoupit z NATO a EU. Jeho voliči ve druhém kole Korčoka nepodpoří.

ČTĚTE TAKÉ: Slovenské volby krok za krokem. Přehledně vše o prezidentských volbách 2024

Jak je vidět, větší potenciál má dle průzkumů i dle rozložení voličů mezi ostatní kandidáty větší Peter Pellegrini.

Jak výsledky voleb ovlivní Slovensko i ČR

Současná slovenská prezidentka Zuzana Čaputová momentálně tvoří jakousi protiváhu vládě Roberta Fica. Největší aktuální vnitropolitický spor se vede o rychlé změny v trestním právu včetně zrušení elitního útvaru prokuratury, který se měl vypořádat s korupcí, kvůli níž jsou obviněni a obžalováni někteří představitelé vládních stran.

Největší mezinárodní ohlas mají spory v zahraniční politice. Zatímco prezidentka a opozice jasně podporují Ukrajinu proti Rusku, Ficova vláda to odmítá a sbližuje se právě s Moskvou. Pokud se po volbách novým prezidentem stane Korčok, bude mít Slovensko v čele země odpůrce ruské politiky, pokud se hlavou státu stane Pellegrini, kterého favorizují průzkumy, patrně se podřídí Ficově zahraniční politice, která je vůči Vladimiru Putinovi vstřícná.

Pozice slovenské vlády vůči ruské válce na Ukrajině se velmi výrazně dotkla také česko-slovenských vztahů. Český premiér Petr Fiala zrušil společné jednání obou vlád, kvůli Ficově přítomnosti také omezil svůj projev o munici při nedávném setkání lídrů zemí ve Francii. Dobré vztahy na politické úrovni tak v současnosti na Slovensku reprezentuje hlavně prezidentka. A to, kdo z kandidátů se stane novým slovenským prezidentem, může tyto vztahy velmi výrazně ovlivnit i do budoucna.

Pravomoci slovenského prezidenta

Role prezidenta Slovenska je obdobná jako v případě ČR. Velká část úkonů je pouze formální a politiku ovlivňuje především v závislosti na svém charismatu a síle osobnosti. Přesto některé pravomoci jsou důležité, zvlášť v současné době. Zmiňme některé z nich:

  • Prezident zastupuje Slovensko navenek, sjednává a ratifikuje mezinárodní smlouvy
  • Prezident přijímá, pověřuje a odvolává vedoucí diplomatických misí
  • Prezident má právo veta (může být přehlasován většinou všech poslanců)
  • Prezident může za určitých okolností rozpustit parlament
  • Prezident jmenuje a odvolává předsedu vlády
  • Prezident jmenuje a odvolává některé soudce (na návrh parlamentu)
  • Prezident je hlavním velitelem Ozbrojených sil SR

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Danko odstoupil z prezidentských voleb na Slovensku. Při hlasování podpoří Harabina

Tagy:
Slovensko průzkum Igor Matovič volby předvolební průzkum preferencí Peter Pellegrini vláda výsledky voleb Ivan Korčok Štefan Harabin Volby na Slovensku prezidentské volby na Slovensku