Muž zavraždil těhotnou ženu a čtyřleté dítě. Tady bych s trestem smrti neváhal, říká Klíma

Novinář Josef Klíma byl hostem podcastu Fight Cast One

Josef Klíma: Trest smrti? Jako vytrhávat plevel

Během své praxe dělal jako investigativní novinář rozhovory s různými zločinci. Nechyběli mezi nimi i vrazi. Josef Klíma tak má rozhodně na co vzpomínat. Připomněl například interview s Karlem Kopáčem, jedním z pěti „orlických vrahů“. Po zpovídání muže, jenž svedl ze světa pět lidí, získal zkušený reportér jiný pohled na trest smrti. „Otevřelo mi to nějakým způsobem oči,“ přiznává Klíma.

„Mluvil jsem s ním, když už seděl na Pankráci a měl za sebou první pokus o sebevraždu. Byl už nějakou dobu na vozíčku, po autonehodě. To ho změnilo,“ zavzpomínal novinář v pořadu Fight Cast One na Karla Kopáče.

„To byl jednoduchý člověk, který měl rád prachy, holky, rychlý auta, a najednou mu to všechno padlo. A začal si psát deník. Kumpáni se báli, že je prozradí, on se zase bál jich, že ho zabijou. Říkal mi: ‚Píšou o mně, že jsem ochrnutý do poloviny těla, ale já jsem ochrnutý až takhle (ukazuje na hrudník, pozn. red.), pro mě život nemá cenu. Když to půjde, tak se oddělám. Což pak i učinil,“ dodal.

ČTĚTE TAKÉ: Se spartakiádním vrahem byste pustili dceru na diskotéku, říká Klíma. Roubal měl pichlavé oči

Strach z trestu smrti

Rozhovor s několikanásobným vrahem dal Klímovi nový pohled na trestání nejhorších zločinů: „V té době tu byla kriminalita největší, volalo se tu po trestu smrti. A já si pořád říkal, že to nejde vzít zpátky, co když se později ukáže, že někteří byli nevinní… Takže jsem to odsuzoval.“

Klíma se o Kopáčovi dozvěděl, že on sám by byl pro zavedení trestu smrti, přestože by se mu tehdy nevyhnul. „A on na to: ‚Vy, pane redaktore, vůbec nevíte, co trest smrti je, když vraždíte. Protože dokud vám hrozí dvacet let, doživotí, cokoliv, tak máte pořád šanci, že se z toho dostanete, život jde dál,‘“ zavzpomínal reportér na Kopáčova slova.

„Jiný vrah mi zase říkal: ,No tak co, no. On už čichá ke kytičkám. A já tady žiju, o mě se tu staraj, mám tu oběd, posilovnu, co mi chybí?‘ To je logika vrahů. Kopáč mi vysvětloval: ‚Kdyby nad námi visel trest smrti, tak bychom si zatraceně rozmýšleli, kolik lidí můžeme zabít, abychom ho nedostali.‘ Najednou jsem si proto uvědomil, že trest smrti má mezi zločinci silnou odstrašující funkci,“ říká Klíma.

Brutální vražda těhotné matky a dítěte

Od rozhovoru s Kopáčem tak nahlíží Klíma na absolutní trest jinak: „Od té doby si myslím, když slyším ty skutečně strašné případy, že někteří jsou nenapravitelní. A nejen, že by se nikdy neměli dostat ven, ale opravdu by měli být odstraněni ze společnosti tímto způsobem, jako když vytrháte plevel.“

Pro příklad, kdy by o uplatnění trestu smrti neváhal, slavný novinář zmiňuje případ, jenž mu popisoval vězeňský kněz ve Valdicích.

„Chlap jde vykrást barák. Objeví tam těhotnou ženskou, která spí. Znásilní ji, zabije. Potom objeví čtyřleté dítě, zabije ho. Pak si začne shromažďovat v tom domě věci, které chce ukrást. Zjistí, že je jich moc, takže to neodveze tímto autem. Dojede proto domů pro větší. Vrátí se, odveze si to a jde na pivo,“ připomněl Klima mrazivý případ.

Tagy: