Boj o hlasy Husákových vnoučat. K volbám do Sněmovny míří silný ročník prvovoličů

Koho volili prvovoliči v minulých sněmovních volbách a čím mladé zaujmout? Na tuto otázku by měli politici hledat odpověď, pokud chtějí uspět ve sněmovních volbách. V příštím roce totiž získá volební právo silný ročník dětí, narozených v roce 2007. Jde o děti tzv. Husákových dětí. Bylo jich téměř 115 tisíc, což bylo do té doby nejvíce od roku 1994. Prvovoliči jsou proměnlivá voličská skupina, o jejíž hlasy není snadné usilovat, dokáže ale překvapit.

Ve využívání volebního práva platí, že čím je člověk starší, tím spíše chodí volit. Zajímavou výjimku ale tvoří prvovoliči, kteří si nabytí volebního práva chtějí užít a k volbám chodí. Potvrzují to sociologové i lidé z praxe.

„Sněmovní volby se staly takovým fotbalem, má to pro prvovoliče atraktivitu,“ řekla redakci CNN Prima NEWS předsedkyně Asociace učitelů občanské výchovy a společenských věd Tereza Vodičková s tím, že politická práva i volby jsou pravidelnou součástí výuky. „Studenty zajímají sněmovní volby, méně už volby do zastupitelstev nebo senátní volby,“ dodala.

Dále čtěte: Průzkum: Lidé chválí televizní povodňové zpravodajství, zaznamenal ho skoro každý

To potvrzuje i sociolog Michal Kormaňák ze společnosti Ipsos. „Obecně je u mladších voličů účast nižší s tou výjimkou, kterou jsou prvovoliči. U těch je účast spíše nadprůměrná oproti druhovoličům, kterým je 22 až 26 let,“ řekl Kormaňák pro CNN Prima NEWS.

Prvovoliči jsou tedy skupina, kterou by politické strany neměly přehlížet. A to i s ohledem na to, že po silném ročníku 2007 následovaly další tři ještě silnější. V roce 2008 se narodilo 119 tisíc lidí, o rok později 118 tisíc a rok na to 117 tisíc dětí. Oproti tomu například v roce 2004 to bylo necelých 98 tisíc, v roce 2006 přibližně 106 tisíc.

Prvovoliči u voleb 2021 a podpora Turka v eurovolbách

Ač prvovoliči samostatnou sledovanou věkovou skupinu netvoří, víme, že ve věkové skupině 18 až 34 let vyhrála sněmovní volby 2021 koalice Pirátů a Starostů. Uvedla to ve své povolební analýze volebního chování výzkumná společnost PAQ Research s tím, že některou z koalic PirStan nebo SPOLU volilo 64 procent voličů této věkové kategorie.

Že mají nejmladší voliči blíže ke stranám středopravicovým nebo liberálním, zároveň ale zdaleka nejen k těm, potvrzuje i sociolog Kormaňák. „Spíše by dnes prvovoliči nadprůměrně často volili Spolu, nadprůměrně často i Piráty, o něco nadprůměrně i STAN a Zelené. Zároveň je tu fenomén Motoristů, jehož elektorát byl u evropských voleb úplně nejmladší,“ řekl.

Dále čtěte: Zdechovský: Jurečka a Výborný? Ani jeden určitě nemůže vést KDU-ČSL. Čunek má stále co říct

Podle sociologa Jana Buriance z agentury STEM/MARK získal europoslanec Filip Turek, jenž byl v čele eurokandidátky koalice Přísahy a Motoristů sobě, ale jiný typ mladých voličů a jiným mobilizačním efektem.

„Turek získal trošku jiný typ prvovoličů, než jsou ti vládních stran. Co dál ukazuje rozmanitost prvovoličů na všechny strany, je i změna strategie u hnutí ANO po roce 2021. Andrej Babiš si asi očividně uvědomil, že potřebuje omladit svou voličskou základnu. Z dlouhodobých dat se ukazovalo, že téměř polovina jeho voličů může být v nejstarší věkové skupině 60 let a více. Což není dlouhodobě udržitelné, takže ANO provedlo zásadní obrat v komunikaci. Prostřednictvím sociálních sítí k mladým začíná promlouvat a už z nějakých dat vidíme, že se mu to daří,“ uvedl Burianec.

Mládežnické líhně politiků

Turkův úspěch ale mimo jiné ukazuje, že jednou z výhod, jak mladé voliče zaujmout, je právě mladý kandidát. „Když není strana reprezentována starými muži a ženami, ale její reprezentanti a kandidáti se věkem blíží cílové skupině, je to výhoda,“ řekl pro CNN Prima NEWS politolog Otto Eibl z Masarykovy univerzity. Zdaleka to ale nestačí.

„Politické strany často říkají, že se zaměřují na mladé. Ale potom při pohledu na témata kampaně vidíme, že se možná přibližují formou, ale určitě ne obsahem,“ dodal s tím, že oslovit tuto voličskou skupinu je extrémně těžké, protože ještě neokusila problémy dospělého života.

Politické strany, řekněme ty relevantní a se zastoupením v Parlamentu, jsou si nicméně mladých voličů nepochybně vědomy. Že komunikují na sociálních sítích, je už standard. Nicméně i v moderní on-line době si udržují tradiční mládežnické organizace. Například funguje Mladá ODS, k ODS má blízko i letitý spolek Mladí konzervativci. V ANO je Mladé ANO a čerstvou mládežnickou organizaci mají i Motoristé Sobě, nese název Generace Motor.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nejsem rád, že jsou Piráti z vlády, překvapil Kalousek. Promluvil o Fialovi i nové straně

Tagy: