Putin je jako krysa v koutě, která má vzteklinu. Klíč k míru je v Rusku, míní Kocáb

Hudebník, politik a kandidát na prezidenta Michael Kocáb.

Kocáb o postupech Vladimira Putina

Od invaze ruských vojsk na Ukrajinu uplynul už měsíc. Od té doby se podle hudebníka a možného kandidáta na prezidenta Michaela Kocába ruský vládce Vladimir Putin dostal do nepříjemné situace, v níž se může chovat nevyzpytatelně. „Dostává se do pozice krysy v rohu, která je nevypočitatelná, a navíc má evidentně vzteklinu,“ nebral si servítky Kocáb. Dodal, že klíč k řešení situace, se nachází v Rusku.

Podle Kocába bylo Putinovým záměrem vést bleskovou válku, díky které by se mu podařilo dobýt Kyjev a sesadit vládu včetně prezidenta Zelenského. „Čekal, že se Ukrajinci vzdají a zachovají se jako my v roce 1968. Narazil ale na chrabrý a neuvěřitelný odpor lidí, kterých si budeme po staletí vážit. To, co Ukrajinci předvádí, vhání slzy do očí. Putin se přepočítal a snad se přepočítal i v podpoře vlastních lidí,“ uvedl.

Pravděpodobný prezidentský kandidát nyní doufá, že generálové, tajné služby i občané Putinovi brzy vypoví poslušnost. Jenže otázkou je, čeho je do té doby ruský prezident schopen. „Dostává se do pozice krysy v rohu, která je nevypočitatelná, a navíc má evidentně vzteklinu. To, co udělal, je mimo racionální kategorie. Je nebezpečný,“ varoval Kocáb.

Nebezpečí v chování Putina spočívá i v tom, že „haraší“ jadernými zbraněmi. „Jeho výbava například hypersonických raket by mohla být skutečně nebezpečná, akorát nevíme, kolik jich má. Pomalu se však začíná ukazovat, v jaké stavu je (ruská) armáda, a příliš dobrý stav to není. Mohla by to být propaganda nebo úskok,“ podotkl s tím, že si Putin možná šetří síly.

Řešení je v Putinově okolí

„Musíme zůstat velmi ostražití. Putin nemůže válku tohoto typu ani tu jadernou v dlouhodobém horizontu vyhrát. Co ale může, je nadělat velké škody nečekaným útokem například hypersonickými raketami,“ uvedl. Konec války podle něj musí přijít z Ruska. „Klíč k řešení je v Rusku, tedy v okolí Putina, ať už nejbližším nebo nejvzdálenějším,“ uvedl Kocáb v narážce na prezidentovi spolupracovníky i řadové občany.

Oligarchové to ale už podle Kocába nebudou. „Ty si k tělu již nepřipustí. Jednoznačně to však mohou být tajné služby, generálové, armáda, se kterou musí být v kontaktu. Také si všimněme, jak je armáda najednou mimo média, jak se nejvyšší velitelé drží stranou. Nevíme, co se tam děje,“ pokračoval někdejší ministr.

„Klíč je přeci jen v občanech, ruské elitě, která bude hovořit s nižšími velitelskými kádry, policie, tajné služby,“ zdůraznil. Někdo z „elity“ by podle Kocába měl lidem říci, že „Putin vede zemi do izolace, která potrvá možná i staletí“. Stejně tak by měl takový člověk uvést, že se Rusko může dostat do „pekelné ekonomické krize, čímž by mohla vzniknout další humanitární katastrofa“. „Rusové střílejí do svých bratrů, Ukrajinci jsou jejich bratři. Je zde šance v ruských matkách,“ věří Kocáb, který se pravděpodobně bude příští rok ucházet o post prezidenta ČR.

Tagy: