Kolem uprchlíků z Ukrajiny se začínají rojit mafiáni, varuje Středula

Předák ČMKOS Josef Středula (ČSSD)

Ženy s dětmi prchající z Ukrajiny se na trh práce velmi těžko umisťují. Zároveň musí mít stejné podmínky jako čeští zaměstnanci. Ve vysílání CNN Prima NEWS na to upozornil předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. Ten také varoval, že kolem běženců se začínají rojit mafiáni.

Podle Středuly je nutné si uvědomit, jací uprchlíci do České republiky přichází. „Jsou to ženy s dětmi, a to samozřejmě je jeden ze segmentů, který je velmi problematicky umístitelný na trhu práce. Ne proto, že by pracovat nechtěly, ale primárně proto, že se starají o děti nebo o nemocné. Proto je situace daleko citlivější,“ vysvětlil předseda Českomoravské konfederace odborových svazů.

„Představa, že by okamžitě někdo přišel do práce, je naivní. Je možné, že se to někomu podaří, ale nutno zdůraznit, že to musí být za naprosto stejných, totožných podmínek jako pro české zaměstnance. Pokud by se v tomto udělala chyba, mohlo by to mít nedozírné důsledky do společnosti,“ varoval odborový předák.

Pozor na mafiány

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů také upozornil, že kolem uprchlíků se začínají objevovat mafiáni. „První naše obava je ta, že už se kolem lidí, kteří prchají z Ukrajiny před válkou, začínají rojit lidé, kterým se nedá říct jinak, než mafiáni. Lidé, kteří tzv. nabízejí zprostředkování práce, ale hlavně myslí na svůj zisk,“ řekl Středula.

„Rádi bychom, aby vláda zakázala možnost zprostředkování práce přes agentury práce v tomto velmi vážném období tak, aby mohli dosáhnout toho, že když seženou práci, která bude důstojně odměněna, aby práce byla přímo u zaměstnavatele, nikoliv přes zprostředkovatele, který je dřív nebo později o něco obere,“ uzavřel.

Do Česka už kvůli ruské invazi přišlo více než 100 tisíc lidí. Strop pro maximální přijetí utečenců z Ukrajiny je zhruba 250 tisíc, přiznal v úterý ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Ten také uvedl, že lhůta pro registraci uprchlíků z Ukrajiny na cizinecké policii by se měla prodloužit ze tří na 30 dnů. Ve středu o tom bude jednat vládní kabinet.

Tagy: