Tvrdý úder USA. Zakazují dovoz ropy z Ruska, odebírat ji přestane i Británie

Americký prezident Joe Biden

Vývoj dění na Ukrajině k úterý 8.3.2022

Americký prezident Joe Biden v úterý oznámil, že Spojené státy zakazují dovoz ropy z Ruska. Tento krok udělaly kvůli ruské invazi na Ukrajinu. Biden řekl, že USA chápou, že mnoho amerických spojenců nebude schopných udělat to samé. Upozornil také, že rozhodnutí bude mít dopad i ve Spojených státech a že ceny pohonných hmot nadále porostou. Také Británie informovala, že postupně ukončí dovoz ruské ropy a ropných produktů do konce roku 2022.

„Zakazujeme dovoz veškeré ropy, plynu a energie. To znamená, že naše přístavy přestanou přijímat ruskou ropu. Američané tím zasadí další silnou ránu Putinově válečné mašinérii. Jedná se o krok, který má silnou podporu obou hlavních politických stran Kongresu a věřím, že i podporu celé země,“ uvedl americký prezident Biden.

Biden připustil, že k podobnému kroku se zřejmě Evropa neuchýlí. „Tento zákaz jsme schválili s vědomím a pochopením, že mnoho našich evropských spojenců a partnerů se k nám nebudou moci přidat. Spojené státy produkují více ropy na svém území, než všechny evropské země dohromady. Vlastně jsme čistým vývozcem energie,“ uvedl americký prezident.

„Přesto pracujeme velmi úzce s Evropou a s našimi partnery, abychom vytvořili dlouhodobou strategii, která také omezí jejích závislost na ruské energii,“ přiblížil Biden. Ceny ropy kvůli očekávání, že USA zakážou dovoz ropy z Ruska, výrazně vzrostly na 128 dolarů za barel. Zemní plyn se z Ruska do Spojených států nedováží.

I Británie postupně ukončí dovoz ruské ropy a ropných produktů do konce roku 2022, oznámil v úterý britský ministr obchodu a energetiky Kwasi Kwarteng. Firmy mají do konce roku čas přejít na jiné zdroje, s přechodem jim podle ministra vláda pomůže.

Londýn bude jednat s ostatními dodavateli, aby nahradili chybějící ropu z Ruska. Podle ministra Kwartenga zvažuje také ukončení dovozu ruského zemního plynu. „Přechodné období poskytne trhu, podnikům a dodavatelským řetězcům více než dostatek času na nahrazení ruského dovozu,“ uvedl Kwarteng. Firmy by podle ministra měly zajistit, aby zákaz nepocítili spotřebitelé. Ruská ropa v současnosti pokrývá osm procent poptávky v Británii, ruský plyn čtyři procenta, dodal ministr.

„Británie je významným producentem ropy a ropných produktů, navíc má značné zásoby. Kromě Ruska pochází naprostá většina našeho dovozu od spolehlivých partnerů, jako jsou USA, Nizozemsko a Perský záliv. V letošním roce s nimi budeme spolupracovat na zajištění dalších dodávek,“ napsal Kwarteng.

Zákaz dovozu ropy je součástí sankcí, které mnohé západní země uvalují na Rusko za jeho invazi na Ukrajinu. Ke stejnému kroku přistoupily také Spojené státy.

Tagy: