Česko uprchlíky zatím zvládá, řekl Fiala. Slíbil vyřešit drahé pohonné hmoty

Premiér Petr Fiala před odletem na summit V4 8. března 2022

Fiala letí na summit V4

Česko zatím zvládá příchod ukrajinských uprchlíků, systém je dobře nastaven, řekl premiér Petr Fiala (ODS) před odletem na schůzky premiérů států V4 a britského premiéra v Londýně. Země se ale musí připravit na to, že uprchlíků bude dále přibývat. Fiala se vyjádřil i k raketově zdražujícím pohonným hmotám. Vláda podle něj nechce jen přihlížet, ale musí najít správné opatření.

„Uprchlíky zatím zvládáme velmi dobře. Krajská centra nám umožňují reagovat na situaci, kdy dominantní proud všech zájemců mířil do Prahy, ale postupně jsme je mohli rozvést do méně přetížených míst. Otázka je, jak budeme postupovat dál, pokud se příliv ještě zvětší. Čísla ukazují, že se nic nezastavilo. Jsme připraveni lidem pomoci a chceme to udělat,“ řekl Petr Fiala (ODS) před odletem na schůzku premiérů zemí V4.

Zopakoval, že Česko je jednou ze zemí, které požadují vůči Rusku kvůli invazi na Ukrajině co nejtvrdší možné sankce. „Pomáháme nejen humanitárně, ale také vojenským materiálem, což například Maďarsko nedělá. Určitě se o tom budeme bavit,“ ujistil český předseda vlády.

Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) do Česka dorazilo zatím kolem 100 tisíc uprchlíků, speciálních víz udělil resort 57 tisíc. Více než polovinu uprchlíků tvoří děti, mezi dospělými je asi 80 procent žen. Podle modelů z minulých migračních krizí by ČR mohla přijmout asi 250 tisíc uprchlíků, nyní to ale nemusí být „strop“, dodal Rakušan. V úterý je v plánu jednání s kraji.

Fiala se vyjádřil také k raketově rostoucím cenám pohonných hmot. Litr Naturalu 95 stojí průměrně 42,77 koruny, litr nafty 44,15 Kč. Nafta zdražuje rychleji, v porovnání s pátkem jsou její ceny vyšší o 1,83 koruny, benzin zdražil za stejnou dobu o 1,19 Kč.

„Budeme to řešit, ale varuji před nápady, jako je zastropování cen. S cenou musíme něco udělat, ale také musíme zvážit dopady, abychom za tři dny nečelili jinému problému. Ministři jednají, co je správné a v našich podmínkách přijatelné. Určitě nechceme jen přihlížet, jak ceny rostou a dělá to občanům problémy,“ vysvětlil Fiala.

Fiala chce upevnit dobré vztahy s Británií

V Londýně budou nejprve jednat samostatně premiéři zemí V4, poté je čeká jednání společně s britským předsedou vlády Borisem Johnsonem. Tématem bude zejména bezpečnost Evropy v souvislosti s válkou na Ukrajině a energetická a kybernetická bezpečnost.

Po obědě Fiala položí věnec u památníku bitvy o Británii a následně bude jednat s Johnsonem sám. „Budu se snažit navázat na výborné vztahy mezi Británií a Českem. Je to náš klíčový obchodní partner. Chceme pro studenty více otevřené britské školy a rozvinutí spolupráce v oblasti výzkumu a bezpečnosti,“ uvedl Fiala.

Tagy: