Kolik okupantů zemřelo kvůli mobilům v Makijivce? Moskva mlží a kritizuje vlastní vojáky

Kolik mobilizovaných ruských vojáků zemřelo při ukrajinském novoročním úderu v doněcké Makijivce? Zatímco Kyjev hovoří o čtyřech stovkách mrtvých, Moskva jich přiznává pouze 89. Že bude mrtvých daleko víc, než Kreml připouští, naznačují i někteří Rusové.

Ukrajinská armáda příliš neotálela a krátce po oslavách Nového roku uvedla, že útok salvovými raketomety HIMARS zabil v Makijivce stovky ruských vojáků. „Santa do pytlů zabalil zhruba 400 mrtvých prasat. Dalších asi 300 utrpělo různě vážná zranění,“ uvedlo na Telegramu Ředitelství strategické komunikace ozbrojených sil Ukrajiny.

Kreml zpočátku mlčel. Ruské ministerstvo obrany později na základě tvrzení ukrajinské armády a neoficiálních zpráv ze sociálních sítí přiznalo, že při novoročním útoku ukrajinských sil na Makijivku přišlo o život 63 ruských vojáků. Toto číslo však považovali za absurdní i někteří Rusové.

„Můj bože, kdo uvěří číslu 63? Budova byla zcela zničena,“ podotkla jedna z uživatelek na sociální síti VKontakte. Raketomety HIMARS podle všeho zasáhly tamní školu, která sloužila jako kasárna pro nově mobilizované ruské vojáky. Na místo měly dopadnout čtyři rakety.

Za až neuvěřitelně drtivými následky útoku zřejmě stojí zapnuté mobilní telefony vojáků i fakt, že se na místě nacházela těžká technika a munice. Vzplanutí vojenského materiálu výbuchy umocnilo.

Bývalý šéf doněckých proruských separatistů a dřívější blízký spojenec prezidenta Vladimira Putina Igor Girkin na Telegramu uvedl, že počet zabitých ruských vojáků zcela jistě přesahuje hranici 200. Jeho prohlášení přeložil do angličtiny estonský uživatel Dmitri. Girkin mimo jiné upozorňuje, že mnoho mrtvých těl se nejspíš stále nachází v sutinách školy. Na posledních zveřejněných fotografiích je vidět, že Rusové stále pokračují v odklízení následků.

Moskva v úterý přiznala, že původní číslo 63 nebylo vypovídající. Nyní mluví o 89 obětech. Ukrajinský útok podle ruského ministerstva obrany umožnili sami ruští vojáci, jelikož porušili zákaz používání mobilních telefonů.

Podle představitele doněckých proruských separatistů Daniila Bezsonova až osm z deseti zásahů raketami vypuštěnými z raketometů HIMARS lze přičíst právě neopatrnému používání telefonů. Díky tomu totiž Ukrajinci zjišťují, kde se okupanti nacházejí.

Spojené státy dodaly první kusy HIMARS na Ukrajinu nejspíš začátkem léta, oficiální informace o dodávkách z bezpečnostních důvodů ani jedna strana nezveřejňuje. Právě moderní salvové raketomety a další podobné zbraňové systémy ze Západu poskytují Ukrajině nad Ruskem dělostřeleckou převahu, co se týče dosahu, přesnosti a síly. V počtech kusů Ukrajina stále zaostává.

Tagy: