Kolik stojí lyžování v Česku a kde jsou nejdelší sjezdovky? Nabízíme velký přehled skiareálů

Začátek zimy vlekařům kvůli oblevě nevyšel, teď už je ale vše jinak. Svahy jsou bohatě zasněžené a nachystané na jarní prázdniny. Web CNN Prima NEWS dal dohromady přehled 25 velkých i menších českých a moravských zimních středisek. Zahrnuli jsme do něj ceny skipasů, půjčoven a některé zajímavosti. Dozvíte se, kde je nejdelší a nejprudší sjezdovka u nás nebo který areál je nejvýše a naopak nejníže položený.

Sněhové podmínky jsou na horách skutečně vynikající, potvrzují to samotní vlekaři i Asociace horských středisek ČR. Podle ní je v provozu drtivá většina areálů. „V posledních lednových týdnech se konečně na hory vrátilo sněžení i mrazy a dle předpovědí to tak má být i v průběhu února. Na jarní prázdniny tedy očekáváme plné spuštění sjezdových tratí,“ řekl Libor Knot z asociace.

Resorty tradičně nabízejí různé varianty jízdného. V našem výběru však pro větší přehlednost porovnáváme pouze ceny jednodenních skipasů pro dospělé a děti (obvykle 6–11 let), které se prodávají na pokladnách u lanovek, a to v současné době, tedy v nejvyšší sezoně. Ta kromě vánočního období obvykle trvá od 27. ledna do 19. března, kdy končí jarní prázdniny.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Lyžařský kurz jako luxus. Školy kvůli zdražování chystají i osekané varianty za nižší cenu

Mírně levnější jsou permanentky koupené on-line, jejich ceny se ale mohou měnit den ode dne podle návštěvnosti. Doporučujeme proto se předem podívat na stránky středisek a skipas si tam případně objednat. Oblíbené je například i čtyřhodinové jízdné, které platí od prvního „pípnutí“ na turniketu a zpravidla stojí o deset procent méně než to celodenní.

U půjčoven zimního vybavení jsme opět vybrali jednodenní sazby za lyžařské a snowboardové komplety (helmy se běžně počítají zvlášť) pro dospělé a děti.

Krkonoše

Černá hora – Pec (web zde)

Velký resort s 50 kilometry sjezdovek se rozkládá převážně mezi Jánskými lázněmi a Pecí pod Sněžkou a tvoří ho šest areálů. Nejvýznamnější je na Černé hoře (1 299 m n. m.), kterou mimo jiné obsluhuje kabinková lanovka, a v Peci.

Níže uvedené ceny jsou za takzvaný celoresortový skipas, který kromě Černé hory a Pece platí ještě v Černém Dole, Velké Úpě, Malé Úpě a Svobodě nad Úpou. Z jednotlivých středisek je možné koupit jen souhrnnou permanentku pro Černý Důl a Velkou Úpu a pak ve Svobodě.

Dospělí: 1 290 Kč
Děti: 900 Kč

Půjčovné je za 490 Kč pro dospělé a 250 Kč pro děti.

Špindlerův Mlýn (web zde)

Nejznámější české středisko s 25 kilometry sjezdovek. Skládá se z pěti částí: Svatý Petr, Medvědín, Horní Mísečky, Hromovka a Labská. Černá sjezdovka FIS World Cup ve Svatém Petru se chlubí mezinárodními parametry, pořádají se proto na ní i důležité lyžařské závody. Naposledy, na konci ledna, se tam jel světový pohár ve slalomu žen.

Dospělí: 1 590 Kč
Děti: 1 120 Kč

Půjčovné lyží a snowboardů pro dospělé je za 540 Kč až 690 Kč (podle úrovně vybavení), boty jsou za 160 Kč nebo 240 Kč a hůlky za 120 Kč. Děti platí za lyže 350 Kč a hůlky 110 Kč.

Rokytnice nad Jizerou/Horní Domky (web zde)

Oblíbený areál leží na jižních svazích Lysé hory (1 315 m n. m.). Sjezdové tratě dosahují celkové délky 14 kilometrů a místy šířky až 100 metrů. Lyžaře láká i téměř tříkilometrová sjezdovka Turistická, která patří k nejdelším u nás. V Rokytnici jsou další menší skiareály, nejvýznamnější je Studenov, v něm stojí celodenní permanentka pro dospělého 590 Kč a dítě 410 Kč. Ceník níže je za Horní Domky.

Dospělí: 980 Kč
Děti: 780 Kč

Půjčovné je za 360 Kč pro dospělé a 260 Kč pro děti.

Harrachov (web zde)

Areál ve známém zimním středisku, které proslavily hlavně skokanské můstky, nabízí hlavně na svazích Čertovy hory (1 022 m n. m.) osm kilometrů sjezdovek. Čtyřsedačka Delta má nástupní stanici v centru města a vede kolem legendárního skokanského „Mamuta“, další lanovka nazvaná Alfa pak startuje z Rýžoviště kousek nad Harrachovem.

Resort neprodává jednodenní skipasy, uvádíme proto dvoudenní jízdné.

Dospělí: 1 800 Kč
Děti: 1 250 Kč

Vlastní půjčovnu areál nenabízí, ve městě jich je nicméně celá řada. Například Sport Čermák, který má dvě provozovny, má sazbu pro dospělé 300 Kč – 350 Kč podle úrovně vybavení a 200 Kč pro děti.

Herlíkovice-Bubákov (web zde)

Moderní areál s víc než 12 kilometry sjezdovek se nachází na silnici mezi Vrchlabím a Špindlerovým Mlýnem. Kromě kratších tratí mohou lyžaři využít několik sjezdovek dlouhých kolem 1 500 metrů. Zajímavostí je krátká kabinková lanovka, která nad silnicí spojuje parkoviště s vleky.

Dospělí: 900 Kč
Děti: 540 Kč

Půjčovné je za 550 Kč pro dospělé a 350 Kč pro děti.

Benecko (web zde)

Populární středisko nabízí pět kilometrů sjezdovek a podle svých slov také ideální podmínky pro rodiny s dětmi. Lyžařské tratě jsou rozeseté na vícero místech této rozlehlé horské obce, nejdelší je sjezdovka Kejnos obsluhovaná čtyřsedačkovou lanovkou, z její horní stanice se pak lze dostat na kratší sjezdovku HSK.

Dospělí: 780 Kč
Děti: 590 Kč

Půjčovné je za 320 Kč pro dospělé a 250 Kč pro děti.

Paseky nad Jizerou (web zde)

Menší areál na pomezí západních Krkonoš a Jizerských hor má kolem 10 kilometrů sjezdovek. Na svahy lyžaře dopravují dvě čtyřsedačkové lanovky. Pro děti a začátečníky jsou k dispozici dva vleky a dva pohyblivé pásy.

Dospělí: 690 Kč
Děti: 480 Kč

Půjčovné je za 350 Kč pro dospělé a 300 Kč pro děti.

Jizerské hory a Ještěd

Tanvaldský Špičák (web zde)

Největší lyžařský resort v Jizerských horách, který spolu s areály Severák a Bedřichov spadá pod oblast Skiareál Jizerky. V té je dohromady 17 kilometrů sjezdovek. Skipasy z Tanvaldského Špičáku platí i na Severáku a Bedřichově. V těchto dvou menších střediscích je také možné koupit permanentku samostatně.

Ceny uvádíme za Tanvaldský Špičák, tedy za celý Skiareál Jizerky. Hlavní sezona tu začíná stejně jako jarní prázdniny až 6. února.

Dospělí: 990 Kč
Děti: 710 Kč

Půjčovné je za 420 Kč pro dospělé a 310 Kč pro děti.

Ještěd (web zde)

V zimním středisku, jemuž dominuje hora Ještěd (1 012 m n. m.) s ikonickým televizním vysílačem na vrcholu, mohou lyžaři využít přes osm kilometrů sjezdovek. Areál je unikátní díky svému umístění na okraji stotisícového Liberce, z jehož centra jezdí k vlekům tramvaje. Resort také těží z dobré dostupnosti z Prahy, po dálnici je to něco málo přes 100 kilometrů.

Dospělí: 990 Kč
Děti: 700 Kč

Půjčovné je pro dospělé za 590 Kč nebo 730 Kč (podle úrovně vybavení) a 490 Kč pro děti.

Orlické hory

Deštné v Orlických horách (web zde)

Známý východočeský areál nabízí celkem pět kilometrů tratí, dvě sedačkové lanovky a čtyři vleky. Nároční lyžaři mohou využít hned dvě černé sjezdovky.

Dospělí: 690 Kč
Děti: 500 Kč

Půjčovné je za 430 Kč pro dospělé a 350 Kč pro děti.

Říčky (web zde)

V oblíbeném středisku na svazích Zakletého vrchu (992 m n.m.) jsou pro návštěvníky připraveny víc než čtyři kilometry sjezdovek.

Dospělí: 830 Kč
Děti: 620 Kč

Půjčovné je za 350 Kč pro dospělé a 270 Kč pro děti.

Krušné hory

Klínovec (web zde)

Největší krušnohorský areál leží převážně na svazích Klínovce (1 244 m n. m.), nejvyššího vrcholu Krušných hor, a nabízí úctyhodných 31 kilometrů propojených lyžařských tratí. Pyšní se i nejdelší sjezdovkou v Česku. Jmenuje se Lázeňská, měří 3 400 metrů a vznikla teprve nedávno úpravou a rozšířením stávajících objízdných tras sjezdovky Jáchymovská.

Dospělí: 1 090 Kč
Děti: 650 Kč

Půjčovné je za 490 Kč nebo 650 Kč (podle úrovně vybavení) pro dospělé a 390 Kč pro děti.

Plešivec (web zde)

Moderní středisko na svazích Plešivce (1 029 m n. m.) u Abertam se chlubí tím, že je nejmladším skiareálem u nás. Pro lyžaře má k dispozici 11 kilometrů sjezdovek.

Dospělí: 980 Kč
Děti: 490 Kč

Půjčovné vyjde na 400 Kč plus 130 Kč za boty pro dospělé a 260 Kč plus 100 Kč za boty pro děti.

Šumava

Železná Ruda – Špičák (web zde)

Největší zimní středisko na Plzeňsku se rozkládá na svazích hory Špičák (1 202 m n. m.). Lyžaři v něm mohou využít přes osm kilometrů sjezdovek. Unikátní je černá Šance, která je údajně nejprudší sjezdovkou u nás. Zajímavá je možnost dostat se „pod kopec“ vlakem, zastávka na trati z Plzně je pouze 300 metrů od lanovky.

Dospělí: 890 Kč
Děti: 640 Kč

Půjčovné pro dospělé stojí 710 Kč za lyžařský komplet a 750 Kč za snowboardový set. Pro děti to je 410 Kč (lyžařský komplet) a 580 Kč (snowboard).

Zadov –⁠ Churáňov (web zde)

Významné šumavské středisko se 4,5 kilometry lyžařských tratí je populární mimo jiné i díky své vysoké poloze 900–1 120 m n. m. zajišťující kvalitní sněhové podmínky. Hlavním lákadlem jsou sjezdovky v areálu Kobyla obsluhované čtyřsedačkovou lanovkou. Všechny jízdenky vydané v tomto areálu platí také na jednosedačce Zadov-Churáňov, na vlecích v blízkých Nových Hutích, v menším areálu Zadov – U Horejšů a v areálu Kvilda.

Dospělí: 850 Kč
Děti: 690 Kč

Půjčovné vyjde na 550 Kč pro dospělé a 400 Kč pro děti.

Lipno (web zde)

Největší šumavský resort nabízí 13 kilometrů lyžařských tratí mírné a střední obtížnosti, které jsou ideální pro děti a začátečníky. Návštěvníky na svahy vyvážejí tří čtyřsedačkové lanovky a jedna dvousedačková.

Dospělí: 1 190 Kč
Děti: 810 Kč

Půjčovné pro dospělé vyjde na 720–1 130 Kč podle úrovně vybavení a děti do 15 let na 520 Kč. K tomu se automaticky připočítává pojištění ve výši 3 procent z ceny půjčovného (platí pro poškození, ne pro krádež). Při rezervaci on-line je sleva 15 procent.

Jeseníky a Králický Sněžník

Kouty nad Desnou (web zde)

Nově vybudovaný resort je s víc než 11 kilometry tratí největším skiareálem na Moravě. Atrakcí je tříkilometrová sjezdovká Pohodová, která patří mezi nejdelší u nás, a první šestisedačková lanovka v Česku. Její horní stanice je ve výšce 1 095 m n. m. Pro běžkaře a turisty je pak největším tahákem ikonická horní nádrž přečerpávací elektrárny Dlouhé Stráně.

Dospělí: 950 Kč
Děti: 860 Kč

Půjčovné lyží pro dospělé je za 300 Kč, boty za 150 Kč a hůlky za 50 Kč. Snowboard vyjde na 350 Kč a boty 150 Kč. Pro děti jsou lyže za 200 Kč a boty za 120 Kč, snowboard za 280 Kč a boty 120 Kč.

Červenohorské sedlo (web zde)

Známý severomoravský areál s osmi kilometry sjezdovek se rozkládá na hlavní silnici ze Šumperku do Jeseníku. Výhodou je jeho poloha ve vysoké nadmořské výšce (862 m n. m. – 1 164 m n. m.), která zajišťuje dobré podmínky pro zimní radovánky.

Dospělí: 750 Kč
Děti: 550 Kč

Půjčovné vyjde na 450 Kč.

Ramzová (web zde)

Tradiční středisko s devíti kilometry tratí leží v okrese Jeseník. Velkou atrakcí je jedna z nejdelších sjezdovek v Česku Šerák-Ramzová, která měří 3 260 metrů a vede z hory Šerák (1 351 m n. m.). Ke svahům tu lze pohodlně dojet vlakem, zastávka železniční trati ze Šumperku a ze Zábřehu na Moravě do Jeseníku je jen pár metrů od vleků.

Dospělí: 750 Kč
Děti: 580 Kč

V půjčovně Kilpi si dospělí musí připravit 300 Kč a děti 230 Kč.

Praděd – Ovčárna (web zde)

Nejvýše položené zimní středisko v Česku (1 235–1 445 m n. m.) nabízí téměř pět kilometrů sjezdovek, výjimečné sněhové podmínky (výhradně přírodní) a údajně nejčistší vzduch ve střední Evropě.

Dospělí: 700 Kč
Děti: 500 Kč

Půjčovné vyjde na 500 Kč pro dospělé a 430 Kč pro děti.

Dolní Morava (web zde)

Moderní areál na úpatí Králického Sněžníku (na něm se ale nelyžuje) s víc než deseti kilometry sjezdovek, chlubí se i pěti „mamutími sjezdy“ v délce dva až tři kilometry na jeden zátah. Nejvyšším místem střediska je vrchol Slamník (1 232 m n. m.), kde začíná stejnojmenná červená trať.

Dospělí: 1 190 Kč
Děti: 845 Kč

Půjčovné vyjde na 540 Kč pro dospělé a 430 Kč pro děti.

Beskydy

Bílá (web zde)

Oblíbené středisko s téměř šesti kilometry tratí se rozkládá v beskydských lesích jižně od Frýdku-Místku. FIS sjezdovka č. 1 je homologovaná pro mezinárodní závody a podle informací areálu tam trénují i čeští reprezentanti v alpském lyžování. Modré rodinné sjezdovky jsou pak ideální pro začátečníky a děti.

Dospělí: 840 Kč
Děti: 340 Kč

Půjčovné vyjde na 390 Kč pro dospělé a 230 Kč pro děti.

Kohútka (web zde)

Známý areál u Nového Hrozenkova leží přímo na hranici se Slovenskem v nadmořské výšce 913 metrů. Nachází se v něm přes šest kilometrů tratí pro zdatné lyžaře i začátečníky. Sjezdovky obsluhuje čtyřsedačková lanovka a další kratší vleky.

Dospělí: 840 Kč
Děti: 340 Kč

Půjčovné vyjde na 500 Kč pro dospělé a 400 Kč pro děti.

Střední Čechy

Monínec (web zde)

Středočeský kraj není zrovna typickým místem pro lyžování, nicméně areál v srdci České Sibiře nedaleko města Sedlec-Prčice disponuje hlavní sjezdovkou s velmi solidní délkou 1,2 kilometru. Samozřejmostí je výkonné zasněžování a čtyřsedačková lanovka s horní stanicí v nadmořské výšce téměř 700 metrů.

Dospělí: 960 Kč
Děti: 620 Kč

Půjčovné lyžařského setu pro dospělé vyjde na 300 Kč až 760 Kč podle úrovně vybavení a snowboardového kompletu na 370 Kč. Děti to mají za 270 Kč.

Jižní Morava

Němčičky (web zde)

V regionu mezi Brnem a Břeclaví proslaveném svými vinicemi není lyžování zrovna běžnou aktivitou. Němčičky jsou ale unikátem, jedná se totiž o nejníže položený areál ve střední Evropě. Jeho dolní část se nachází v nadmořské výšce 180 metrů a nejvyšší bod 240 metrů. Za příznivých sněhových podmínek jsou v provozu dvě sjezdovky dlouhé 350 a 600 metrů, obsluhuje je vlek Poma, k dispozici je i pás pro děti.

Jízdné je bodové, například 50 bodů stojí 70 Kč nebo 230 bodů 280 Kč. Na turniketech se ve všední dny odpočte deset bodů a o víkendu dvanáct.

Půjčovné lyžařského setu vyjde na 210 Kč (s helmou 280 Kč), snowboardový komplet stojí 290 Kč (s helmou 340 Kč).

Tagy: