Poklady českého lyžování: Ski muzeum v Harrachově nabízí tisíce exponátů

Ski muzeum v Harrachově

CNN_Domácí: SKI MUZEUM

Že se lyžování v Harrachově můžete věnovat jen v zimě? Kdepak, bratři Slavíkové vás přesvědčí o opaku. Skoky na lyžích tvoří podstatnou část jejich životů, medailí mají plné vitríny. A před časem založili unikátní muzeum, které mapuje počátky lyžování od dob Rakouska-Uherska a podstatná část expozice patří právě takovým skokanským velikánům, jako jsou olympijský vítěz Jiří Raška nebo zdejší rodák a svého času světový rekordman v letech na lyžích Pavel Ploc.

Důležitá informace na začátek: Pokud byste při návštěvě muzea měli pocit, že vidíte dvojmo, o svůj zrak nemusíte mít strach. Josef a Stanislav Slavíkovi jsou dvojčata. Jako malí propadli skokům na lyžích a láska ke všemu, co klouže po sněhu, v nich zůstala až do dneška.

Mezi exponáty, na které jsou nejpyšnější patří lyže, na nichž jezdil český rozhodčí Jaroslav Štengl. „Na první zimní olympiádě v roce 1924 v Chamonix dělal rozhodčího stylu a když se na ty lyže podíváte, tak vidíte, že tehdy se lyže nerozlišovaly na běžecké, sjezdařské nebo skokanské. Prostě byly jedny lyže pro všechny disciplíny,“ říká v pořadu Prima Česko Stanislav Slavík, spolumajitel Ski muzea v Harrachově.

A jeho bratr Josef Slavík dodává: „Lyže se začaly specializovat v třicátých letech dvacátého století. Tady máme jedny z prvních skokanských lyží, ty se odlišují od běžeckých nebo sjezdařských tím, že mají na skluznici více žlábků, na skokanských lyžích se v podstatě jezdí jenom rovně a ty žlábky slouží k tomu, aby po dopadu ty lyže jely rovně a nikam neuhýbaly.“

Zatímco dnes drží v Harrachově skoky na lyžích jen parta nadšenců, dřív to bývala chlouba československého sportu. A právě na tyhle doby si tu mohou návštěvníci nostalgicky zavzpomínat u řady unikátních exponátů. „Máme zde originál oblečení, skokanského oblečení Jiřího Rašky, v kterém skákal v roce 1968 na olympiádě, kde zvítězil – rolák, šponovky, čepice, boty, čepice raškovka, všimněte si, že proti současnému oblečení, žádná kombinéza, žádná helma. Máme tu též lyže české výroby Artis Sokol, na ketrých Karel Kodejška v roce 1975 získal titul mistra světa v letech na lyžích,“ vyjmenovává Josef Slavík.

Chybět samozřejmě nemůže připomínka nejslavnějšího zdejšího rodáka Pavla Ploce, který právě tady v Harrachově skočil světový rekord v letech na lyžích. Jednoduše, pokud jste v dětství seděli u televize a s napětím sledovali každé turné čtyř můstků a vaši hrdinové se jmenovali Parma, Ploc, Nykänen nebo Weisflog, tady si přijdete na své. Exponátů je tady tolik, že sami bratři Slavíkové už je ani nepočítají. „Počítaly to naše děti, a došly k počtu 15 tisíc exponátů, ale to se pořád rozšiřuje, pořád to narůstá,“ říká Josef Slavík.

Muzeum najdete přímo na autobusovém nádraží v Harrachově a na prohlídku si radši vyhraďte trochu víc času.

Tagy: