Kolja je na straně zla. Propagandistická pohádka hustí do dětí, proč se bojuje na Ukrajině

Ruská televize věrná Vladimiru Putinovi vydala propagandistický animovaný snímek. Ten vysvětluje, proč bylo třeba zasáhnout na Ukrajině.

Jak Rusko informuje o situaci na Ukrajině? Poodhalil reportér CNN v Moskvě

Rusko rozjíždí propagandu na plné obrátky a cílí i na děti. Státní televize připravila krátký animovaný snímek, ve kterém po svém vysvětluje, že za probíhající válku na Ukrajině nemůže stát Vladimira Putina. Ten se prý dlouhé roky snaží přispět k co největšímu míru, ovšem druhá strana mu to kazí a zabíjí. Proto bylo třeba zasáhnout.

Aby i malí diváci pochopili záležitost tak, jak si Moskva přeje, začíná příběh tím, že si dva nerozluční kamarádi – Váňa a Kolja – hrají na pískovišti. První má na sobě svetr v ruských barvách, druhý modro-žlutý. Když slabšího Kolju někdo šikanoval, Váňa se ho zastal.

Skvělý vztah dvou kluků zničehonic Kolja naruší, rozhodne se odejít do jiné třídy. A Váňu poprosí, aby mu od této chvíle říkal Mykola. To má odrážet rok 1991, kdy Ukrajina v důsledku rozpadu Sovětského svazu získala nezávislost.

Váňa rozhodnutí přítele v klidu toleruje, jenže problém nastává, když Mykola potkává nové spolužáky – zejména jednoho, který na sobě čirou náhodou nosí americké oblečení. Mykola se tím chytl špatné party, která ho kazí. V důsledku toho týrá své bývalé spolužáky. „Váňa říkal Mykolovi několikrát, že prát se je špatné. Ale Mykola ho neposlechl,“ uvádí průvodkyně dějem.

Naše země chce vždy mír

„Moudrý“ Váňa sebere Mykolovi klacek, kterým mlátí děti, ale jeho kamarádi začnou tvrdit, že to Váňa je ten zlý a že šikana je špatná. Váňa se to snaží vysvětlit, jenže Mykola křičí tak nahlas, že je to marné.

Tím paralela končí, ale vyprávění pokračuje. Přichází ruská verze toho, co se od roku 2014 dělo na Doněcku a Luhansku. Ukrajina měla oblasti zcela nesmyslně bombardovat, a tak se rozhodly připojit k Rusku. Jenže s tím Ukrajinci nesouhlasili, a tak započali válku o tato území. Rusko se optikou tvůrců snažilo zastavit zabíjení a dosáhnout míru.

V animovaném filmu zaznívá: „Západ neposlouchá, protože Ukrajina všem říká, že Rusko chce zabíjet lidi. Naše země vždy stojí za mírem a otevřeným rozhovorem při jakémkoli konfliktu.“

Pokud by podobný snímek vznikl prakticky kdekoliv mimo Rusko, bude vyznění příběhu zcela odlišné. Na zemi Vladimira Putina se valí brutální sankce ve všech možných odvětvích, ke kterým by nedošlo v případě, že by nenapadla suverénní stát. Jak ukazují záběry z Ukrajiny, nejde o žádnou mírovou misi a „osvobození státu od nacistů či fašistů“. Střelbu a bombardování odnášejí civilní cíle, a zdaleka nejde jen o Doněcko a Luhansko. Od čtvrtka 24. února zažívá teror celá země, umírají i malé děti. Leckdo mluví o tom, že Putin svými kroky více než výrazně připomíná Adolfa Hitlera.

Tagy: