Na „horečku lámající kosti“ není účinná léčba. Přenašeč se může usadit i v ČR, varují experti

Komár tygrovaný přenáší horečku dengue.

Nebezpečný komár tygrovaný se šíří Evropou

Nebezpečný komár tygrovaný se šíří Evropou. Samička přenáší horečku dengue. Několik případů nemoci se objevilo i v Česku. Pacienti si ale u nás ve většině případů přivezli nemoc ze zahraniční cesty. Podle expertů je však možné, že by se časem mohl komár tygrovaný stabilně vyskytovat i u nás.

Komár tygrovaný je pojmenovaný podle ornamentů na svém těle. Lační po krvi a přenáší horečku dengue. Ta se kvůli svalovým křečím a bolestem kloubů, které způsobuje, nazývá také horečkou lámající kosti. Zbylé příznaky jsou podobné jako u běžné horečky.

ČTĚTE TAKÉ: Evropou se šíří nebezpečný komár tygrovaný. Objevil se i v Česku, přenáší horečku dengue

„Je to virové onemocnění, účinná léčba tedy neexistuje. Když už člověk horečku dengue chytne, tak si ji musí prožít, projít si jí a uzdravit se využitím svých vlastních imunitních zdrojů,“ řekl pro CNN Prima NEWS primář infekčního oddělení Nemocnice České Budějovice Aleš Chrdle.

Právě v českobudějovické nemocnici byli v minulosti hospitalizováni někteří pacienti s horečkou dengue. Nemoc si ale přivezli ze zahraniční cesty. „Komár tygrovaný už osidluje okolí Středozemního moře a šíří se severněji. Nicméně stabilní populace se v Česku zatím nenachází,“ řekl vědecký výzkumník arbovirologie z Akademie věd Martin Palus.

Ojedinělé výskyty zaznamenali vědci v jižních a středních Čechách a také na jižní Moravě. „Vzhledem ke schopnosti tohoto komára adaptovat se na chladnější podnebí je možné, že se bude časem stabilně vyskytovat i zde,“ dodal Palus.

Dlouhých dvacet let se snažili vědci vyvinout účinné očkování proti horečce dengue. Před zhruba dvěma lety se blýsklo na lepší časy. „Vakcína, která je teď na trhu, je sice dražší, ale zdá se, že by mohla fungovat,“ sdělil Chrdle.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Spalničky řádí i v oblíbených letních destinacích. Nechte své děti očkovat, vyzývají lékaři

Tagy: