KOMENTÁŘ: Chvályhodná chvilka pravdy ministra Rakušana po zásluze potrestána

Ministr vnitra Vít Rakušan v novém klipu hnutí STAN

Když se moderní telefonická a jiná zařízení v pondělí 15. ledna 2024 rozbzučela novátorským počinem ministra vnitra Víta Rakušana, mnozí si mohli myslet, že natočené video místopředsedy pětikoaliční vlády je snad nějaký zlovolný podvrh. Jiní si mohli říci hurá, záchvat pravdomluvnosti, to ještě tato vláda nezkoušela, vane svěží vítr. Není snad pojmenování problému první krok k jeho řešení?

Předseda Starostů a nezávislých přece neřekl nic, co by bylo možno označit za nepravdu, polopravdu nebo lež. Popsal věrně realitu, ve které žijeme. Této vládě se vskutku řada věcí nepodařila, zvyšováním věku odchodu do důchodu počínaje, hodnotovou a správňáckou politikou založenou na upřímnosti, pravdomluvnosti, jasných a neměnných plánech konče.

ČTĚTE TAKÉ KOMENTÁŘ: Konec loajality. Rakušan vyzval Fialu na souboj

Je přece pravda, že životní úroveň klesá, ekonomika skomírá, balíček zvyšující daně a osekávající služby státu eufemisticky zvaný ozdravným se coby „krvavý kompromis“ nelíbí ani jeho tvůrcům. Není snad pravda, že sliby nezvyšovat daně, vybrat až 100 miliard na windfall tax, oživit a modernizovat hospodářství a přinést prosperitu žijí už jen v představách pamětníků společně s dalšími zbytky předvolebního guláše?

K TÉMATU: Rakušanovo video ze šatny? Gigantická míra naivity a vyčůranost, komentovali experti. Podívejte se na video.

Tato vláda, a s ní spojená média – jichž je stále méně, protože fandovský kabát minulosti chátrá a nelze ho vyspravit povinný optimismem, tudíž je zralý na převlečení, se čile pustily do boje s tzv. dezinformacemi. Aniž by kdo byl schopen je klasifikovat. Jako by nestačila hezká původní česká slova pravda, lež, polopravda, fáma, jež nám hrací pole vymezí. Až si řada lidí nahlas v soukromí říkala, a veřejně zpravidla potichu šeptala, že se zavádí zvyky cenzorské nebo minimálně autocenzura má pré. Nebylo slyšeno na logické argumenty, že demokracie a svoboda slova není jen pro ty, kteří souhlasí, ale pro všechny. A teď to ministr vnitra schytal.

Ne snad za to, že by řekl nepravdu. Není to přece žádný dezinformátor. Prostě nedrží basu, odmítnul povinný optimismus, který se nezakládá na skutečnosti, v níž žijeme. Bylo by samozřejmě hezké žít v realitě, kterou zvěstuje premiér Fiala a neopomněl ji ve vánočním projevu, ale ruku na srdce. Vždyť vše pořád zdražuje a statisíce lidí jsou na sociálních dávkách. A obliba vlády padá jako v zimě sníh na horách.

Není snad pravda, že vláda řadu lidí zklamala, především své voliče? Za odhodlání vyrazit za nimi lze ministra Rakušana jen pochválit. Politik patří mezi lid a ne do skrytu paláců. Ovšem vyzvedávání, že šéf resortu vnitra bude s lidmi mluvit bez cenzury, neblaze implikuje, že stížnosti na omezování svobody projevu nebyly zcela mimo. Měl by ministr potřebu to říkat, kdyby žádné usměrňování debaty nebylo?

Ministr Rakušan zakusil, jaké je vykročit z davu, a schytal to. Tím pětikoalice zahodila šanci projít cestu, kterou ještě nezkusila. Pokud by přiznala, že je to – jemně řečeno – dost v háji, slíbila, že zabere, a poprosila zdvořile a pokorně občany, ať jí odpustí nezdary prvních dvou let a zaberou s ní, třeba by to šlo. Evidentně je ale jednoduší vynucovat držení basy za každou cenu a doufat v ekonomický cyklus, že snad bude lépe.

Tagy: