Nikdo nenabídl pomoc, říkají lidé. V zaplaveném okrsku hlasovalo pouhých 3,16 procenta voličů

Volební místnost číslo 8001 v zaplavené části Ostravy přesunuly úřady o dva kilometry. Voliči si ale cestu do ní nenašli. „Nikdo nám nepomohl ani ťuk, tak jsem se na politiky také vykašlala. Volby jsem ignorovala, i když jindy volit chodím,“ stěžuje si 56letá Šárka Bis z Rovné ulice, kterou se valil až metr vody. „Ani kartáč, ani hygienické potřeby, saponáty, vůbec nic. Nedorazila sem žádná pomoc, všechno vyklízím sama a tady s maminkami,“ představuje 76letou matku a 80letou tchyni.

Voda z Odry vyplavila v ostravském Přívoze rodinnou firmu Bisco, profesionální zubní laboratoř, která vyrábí korunky, mosty i dentální implantáty. „Všechno je zničené, už jsme odvezli několik hromad odpadu. Drahý materiál, špičkové stroje, všechno je na odpis,“ vypráví Šárka Bis.

DÁLE ČTĚTE: Žádná povodeň není a vláda si vymýšlí: Po covidu a Ukrajině najeli konspirátoři na velkou vodu

Rovná ulice leží na periferii Ostravy, na takzvaném Přednádraží. „Nepřijelo sem jediné auto s pitnou vodou anebo alespoň s haj*lpapíry,“ kroutí hlavou viditelně udřené ženy, které už čtvrtý den uklízejí rodinnou firmu. „Voda byla až sem,“ ukazuje do poloviny dveří. „V roce 1997 ji bylo o půl metru více,“ namíří prst na horní okraj vstupních dveří.

„Sklepy plné vody, teď bychom potřebovaly nutně vysoušeč, ale nevíme, kde si ho půjčit. Že by tu přijel nějaký krajský poslanec, když jsou ty krajské volby, to ani náhodou,“ nechápe Šárka Bis.

Pomsta krajským politikům

Ženy to politikům rázně vrátily. Ani jedna nešla k volbám. A zakázaly hlasování i nejbližším příbuzným.

Volební místnosti pro Přednádraží se přitom nacházejí hned naproti firmě v budově základní školy. Tedy nacházely se. Kvůli částečně zatopené škole byly přesunuty o necelé dva kilometry dále, do nezatopené části Ostravy. „Když nejsou úřady schopny zajistit hlasovací místnost tam, kde voliči žijí, tak se žádné volby nemají konat. Tohle je neregulérní hlasování a někdo by to měl právně napadnout,“ diskutují ženy.

„Odložit, to hlasování se mělo odložit. Vždyť sám vidíte ten bordel,“ nesouhlasí s konáním voleb 45letý Luboš Janošec, který v Rovné ulici bydlí. Vidím ten bordel. Ulice jsou plné odpadu, ale ještě minulou sobotu to byl nábytek, dětské hračky či knihy. Teď jsou to zapáchající hromady, všechno je nasáklé říčním bahnem Odry.

Rekordní neúčast

Pro krajské zastupitele to přitom byla šance, jak se před volbami zviditelnit. Mohli voliče v krizové situaci doslova ohromit, pokud by vyplaveným nabídli účinnou pomoc.

„Jo, to oni nás ohromili, ale v tom špatném slova smyslu. Tři dny už tady uklízím firmu, ale nikdo se nepřišel zeptat, jestli něco nepotřebuji,“ říká 42letý Jan Žurek, majitel autoservisu v Rovné ulici. „Všechny náhradní díly utopené, byl jich plný sklep.“ Volby proto ignoroval. „Na volby jsem určitě neměl náladu,“ říká naštvaně. A záhy ve firmě padají samé nepublikovatelné výrazy.

Do přesunuté volební místnosti číslo 8001 si z přívozského Přednádraží našlo cestu jen 23 voličů, ale mohlo jich být 729. Volební účast tu byla možná nejnižší v republice, přesně 3,16 procenta.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: ANO posílilo a ve většině krajů nepůjde obejít. Kde může Babišovo hnutí vládnout samotné?

Tagy: