Zavání to politickou motivací, říká o rozhodnutí Ústavního soudu komentátor Kolář

Petr Kolář a Petr Honzejk

Komentátoři Ústavní soud

Pokud poslanci a senátoři nedospějí k dohodě o úpravě volebního zákona, dostaneme se do ústavní krize. Ústavní soud totiž zrušil paragrafy, podle kterých se přepočítávají odevzdané hlasy na poslanecké mandáty. Jestliže se Parlament do říjnových voleb nedomluví, jak pravidla nastaví, nebude moci vzniknout nová Poslanecká sněmovna. V diskusi na CNN Prima NEWS se na tom shodli komentátoři Petr Kolář z MF DNES a Petr Honzejk z Hospodářských novin. „Je to odpovědnost Ústavního soudu v čele s panem Rychetským,“ řekl Petr Kolář.

„Byl to bezprecedentní útok na Ústavní soud, osobní útok na jeho předsedu Pavla Rychetského, to jsme tady ještě neměli. Byly tady výhrady ze strany exprezidenta Václava Klause, šťastný z fungování Ústavního soudu nebyl ani bývalý premiér Petr Nečas, ale takhle ostrý útok tu ještě nebyl,“ řekl Petr Honzejk. Komentátor Hospodářských novin tak reagoval na slova Andreje Babiše, podle kterého jej Ústavní soud chce dostat z politiky.

Podle Honzejka je také sporné, zda rozhodnutí Ústavního soudu povede ke snížení akceschopnosti Poslanecké sněmovny. Argumentoval výsledkem sněmovních voleb v roce 2006, které vygenerovaly patovou situaci v dolní parlamentní komoře a většinová vláda vznikla až poté, co se k pozdější vládní koalici přidali dva „přeběhlíci“. „Samotný volební systém nezakládá nutně nestabilitu. Tu může založit pouze volební výsledek a existence dvou nebo tří stejně silných bloků, jako byly dříve ČSSD a ODS a nyní například hnutí ANO a koalice Pirátů a STAN,“ myslí si Petr Honzejk.

Babiš těžko mohl mlčet

„Vyjádření premiéra na adresu předsedy Ústavního soudu není šťastné, na druhé straně mě zas až tak nepobuřuje,“ reagoval komentátor MF DNES Petr Kolář. Podle Koláře to byl právě Rychetský, kdo „bezprecedentně začal hodnotit politiky“. To prý nedělal žádný předchozí předseda Ústavního soudu. „Pavel Rychetský v poslední době dal několik rozhovorů, v nichž se velmi ostře vyjádřil na adresu Andreje Babiše nebo Miloše Zemana,“ dodal Kolář. Těžko prý proto lze čekat, že Babiš přejde Rychetského výroky mlčením.

Petr Kolář také připustil, že rozhodnutí Ústavního soudu mohlo být politicky motivované. „Vynesení takového verdiktu pár měsíců před volbami, poté co měl Ústavní soud v rukou tu věc tři roky, zavání politickou motivací. Prostě zavání,“ řekl Kolář. Komentátor MF DNES také připomněl, že to byl právě Rychetský, který současnou novelu volebního zákona coby místopředseda kabinetu Miloše Zemana před více než 20 lety prosazoval.

Proběhnou volby?

Kolář s Honzejkem se rovněž zamýšleli nad tím, zda je možné, aby současný Parlament stihl nová pravidla pro nadcházející volby do Poslanecké sněmovny schválit. „Nalézt shodu bude nesmírně těžké. Nalézt jen v Poslanecké sněmovně ústavní většinu je prakticky nemožné,“ řekl Petr Kolář. Politici ale podle něj východisko nalézt musí, jinak nebude možné zvolit novou Sněmovnu.

„Pokud se nenalezne do října, nastane ústavní krize,“ doplnil Petr Honzejk. Česká ústava totiž prý na takovou situaci nepamatuje. „Volby jsou vyhlášené a proběhnout by mohly, pouze nevíme jak,“ přemítá Honzejk. Proběhly by ve 14 krajích, chyběl by ale klíč k přepočtu odevzdaných hlasů na mandáty. „Bez Poslanecké sněmovny není možné sestavit vládu. Možná by pokračovala současná vláda, možná by se odsouvaly volby, ale je to situace, na kterou tady žádný předpis nepamatuje,“ dodal Honzejk.

„Kdyby nemohla vzniknout nová Sněmovna, nebyli by poslanci a poslankyně, kteří by přijali nutnou úpravu tak, aby nová Sněmovna ustavena být mohla. Dostali bychom se do spirály,“ doplnil Honzejka Kolář. Proto je podle něj důležité, aby současní zákonodárci nějakou úpravu přijali. „Nepřijmout ji není v zájmu nikoho z nich,“ dodal Kolář.

Podle komentátorů není možné, aby se pravidla pro volby do Poslanecké sněmovny uplatnila až při hlasování v roce 2025. „Soud zrušil příslušné paragrafy, ty neexistují, není podle čeho volit,“ řekl Petr Honzejk. „Je to odpovědnost Ústavního soudu v čele s panem Rychetským. Že ten krok byl nestandardní, konstatují také čtyři ústavní soudci v disentním stanovisku,“ doplnil Kolář.

Tagy: