Na vyšší výplaty si půjčíme od svých vlastních dětí, upozorňuje komentátor Šídlo

Jindřich Šídlo.

Podle komentátora Jindřicha Šídla se strany snaží občanům přilepšit z jejich vlastních peněz. „Asi lidi potěší, že budou mít vyšší výplatu, ale měli by vědět, že si na to půjčili od svých dětí,“ řekl v pořadu CNN Prima NEWS 360°. „Jsem zvědav, kolik takových záseků do sněmovních voleb ještě zažijeme,“ doplnil.

Snížení daní, které lidé pocítí na výplatních páskách již v únoru, dnes odhlasovalo hnutí ANO spolu s ODS a SPD. Vládní strana se tak otočila zády k sociálním demokratům i ke komunistům, kteří vládu tolerují. Podle Šídla je to další ukázka toho, že ČSSD je pro Andreje Babiše zbytná. „Sociální demokraté hráli podle taktiky „díky za každé nové ráno“. Vědí, že je to možná poslední období, kdy jsou ve Sněmovně,“ myslí si novinář o pozici strany. Bez souhlasu koaličního partnera hnutí ANO prošly také třeba škrty v armádě.

Podle komentátora Petra Kamberského hnutí ANO porušilo schválením daňového balíčku s opozičními stranami koaliční smlouvu, v níž stojí, že zásadní pozměňovací návrhy musí být schváleny koaličně. „Až si bude premiér stěžovat, že jej někdo podrazil, tak on podrazil své koaliční partnery. Divil bych se, kdyby mu to nechtěli vrátit,“ předvídá.

Sociální demokracie je podle něj již tři roky v nezáviděníhodné situaci, přesto je rád, že ve vládě je. „Nechtěli jít do vlády, ale Babiš jim dal nůž na krk a hrozily předčasné volby, ve kterých by se nemuseli dostat do Sněmovny, míní o současném angažmá strany. „Představte si, že ministrem vnitra není pan Hamáček, ale pan Okamura, a to ještě v koronavirové krizi. Sociální demokraté udělali oběť, a jsem za to rád,“ uzavřel Kamberský.

Daňová novela nyní míří k prezidentovi, který již avizoval, že návrh nepodepíše, ale ani jej nebude vetovat. Šídlo připomněl, že se nejedná o specifikum Miloše Zemana, ale o krok, který praktikoval už Václav Havel. Podle Kamberského je za tím politický obchod mezi hlavou státu a předsedou vlády. Stejně vnímá i to, že balíček podpořila SPD Tomia Okamury.

Poslanci dnes spolu se zrušením superhrubé mzdy, díky kterému veřejné rozpočty ztratí miliony korun, schválila také stravenkový paušál namísto klasických stravenek. Ten nebude podléhat daním a odvodům.

Tagy: