Konec diplomatických vztahů s Ruskem. Zelenskyj nabídl zbraně všem, kteří chtějí bojovat

Volodymyr Zelenskyj

Ruští vojáci vjíždí na ukrajinské území z anektovaného Krymu

Ukrajina přerušuje diplomatické vztahy s Ruskem, prohlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poté, co ruská vojska ráno napadla jeho zemi. Podle ukrajinské hlavy státu utrpěl nepřítel vážné ztráty. Zelenskyj také podle agentury Reuters nabídl zbraně k obraně vlasti všem lidem, kdo je budou chtít.

Obyvatele Ruska pak ukrajinská hlava státu vyzvala, aby vyšli do ulic protestovat proti dnes zahájenému ruskému útoku, píše server RBK Ukrajina. Na své známé z řad ruských blogerů se Zelenskyj obrátil prosbou, aby zveřejňovali pravdivé informace o situaci na Ukrajině a předávali je Rusům.

Ruská armáda dnes ráno zahájila letecký i pozemní útok na sousední Ukrajinu. Poté, co ruský prezident Vladimir Putin v televizním vystoupení oznámil, že dal svolení ke speciální vojenské operaci na ukrajinském Donbasu, svědci z řady měst po celé Ukrajině začali hlásit silné výbuchy nebo zvuky znějící jako dělostřelecká palba. Šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba označil ruskou operaci za plnohodnotnou invazi a prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil na Ukrajině válečný stav. Ukrajinská pohraniční stráž uvedla, že ruské síly napadly hranici Ukrajiny z Ruska, Běloruska i z anektovaného poloostrova Krym. Kroky Moskvy odsoudili západní lídři a slíbili tvrdé sankce vůči Moskvě. Na dnešek se chystají jednání o dalším postupu Západu.

Do akce nezasahujte, vyzval Putin

„Okolnosti od Ruska vyžadují rozhodné kroky,“ prohlásil nad ránem Putin v televizním projevu při oznamování svého rozhodnutí zaútočit na Ukrajinu. Mluvil přitom o hrozbách, které podle něj přicházejí z Ukrajiny. Cílem vojenské operace Ruska je ochrana lidských životů, tvrdil ruský prezident. Moskva podle něj nemá v plánu okupaci ukrajinských území, ale nedopustí, aby se na Ukrajině objevily jaderné zbraně. Varoval také svět, aby do ruské akce nezasahoval.

Šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba nedlouho poté řekl, že Putin zahájil plnohodnotnou invazi na Ukrajinu. Prezident Volodymyr Zelenskyj krátce nato vyhlásil na Ukrajině válečný stav, který záhy schválil tamní parlament.

V řadě ukrajinských měst poté svědci z místa hlásili silné výbuchy nebo zvuky znějící jako dělostřelecká palba. Exploze byly dnes ráno vedle hlavního města Kyjeva hlášeny z Oděsy, Berďansku a Mariupolu na jihovýchodě země a Charkova a Kramatorska na východě. Ukrajinské úřady informovaly také o ostřelování ve Lvovské oblasti, která se nachází na samém západě Ukrajiny.

Tagy: