Konečná: Přejmenujte Piráty na Koryta. Naštěstí má vaše koalice název Stačilo, smál se Peksa

Europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM) a europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti) v pořadu 360° na CNN Prima NEWS

360° (22)

Piráti by se mohli přejmenovat na Koryta, koryta, koryta, vmetla europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM) kolegovi z Evropského parlamentu Mikuláši Peksovi (Piráti) v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Podle komunistky jde nejmenší straně pětikoalice pouze o vlastní zisk, což prý dokázala setrváním ve vládě navzdory tomu, že ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) zůstal v čele resortu k nelibosti pirátského fóra. Aby vládu opustili Piráti namísto Blažka, označil Peksa za „hloupou úvahu, kterou mohou vyprodukovat pouze mimoparlamentní komunisté“. Zároveň se vysmál názvu koalice Stačilo!, se kterou komunisté kandidují do eurovoleb. „Pochopil jsem, proč se tak jmenuje. Už stačilo, už vás bylo dost,“ vmetl Konečné.

Premiér Petr Fiala (ODS) bude muset více vysvětlit okolnosti svého „zapomenutého“ milionu korun v družstevní záložně, řekl v pořadu 360° Peksa. „Vláda by měla dodržovat nějaké všeobecné standardy fungování. Pokud nedokáže vysvětlit, odkud k penězům přišel, v každé normální zemi by to byl jeho konec. Musí to doložit,“ pokračoval europoslanec. „Peníze šly z mého bankovního účtu na můj bankovní účet, nejednalo se tedy o nový příjem nebo jinak získané další finanční prostředky,“ napsal dříve ve svém vyjádření Fiala.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Moc v ODS drží špatní lidé, říká Peksa. Mají podobné cíle jako SPD, jen Okamura v jiném balení

Podle Konečné se však navzdory Peksovým ostrým slovům k žádné dohře ve vládě ze strany Pirátů nedojde. „Piráti neudělají vůbec nic, protože jim jde jenom o koryta. Na fóru jste si odhlasovali, že odcházíte z vlády, když v ní zůstane Blažek. Ten tam je pořád, a vy také. Nehrajte si na to, že něco vyvoláte. Jste tam jenom proto, protože tam potřebujete být, nikdo jiný vás nechce,“ pustila se do svého kolegy z Evropského parlamentu.

Koryta, koryta, koryta

Peksa se proti jejím slovům ohradil. „Zopakoval bych tu všeobecnou filozofii, pracujeme s tím takovým způsobem, že odejít má Pavel Blažek, ne Piráti. Piráti dělají ve vládě dobrou práci, Pavel Blažek dělá ve vládě akorát problémy a poškozuje právní stát. Nevidím důvod, proč bychom se stříleli do nohy. To je strašně hloupá úvaha, kterou dokáží vyprodukovat akorát mimoparlamentní komunisté,“ reagoval.

Zároveň se vymezil proti tomu, že by hlasování na fóru mělo rozhodovat o odchodu Pirátů z vlády. „Přečtěte si to usnesení, prosím vás. Neodvolávejte se na něco, co jste ani nečetla a o čem jste nehlasovala. Vůbec nevíte, co tam je,“ doplnil.

„V pohodě. Piráti se můžou přejmenovat na U Koryt nebo Koryta, koryta, koryta. Já rozumím, že potřebujete zaměstnat svých x členů a že váš vicepremiér potřebuje svá auta,“ zpochybnila komunistka znovu pirátské motivace pro účast ve vládě. „Já jsem pochopil, proč se ta vaše koalice jmenuje Stačilo! Už stačilo, bylo vás dost. Máme vás všichni dost a už vás tady po volbách vidět nepotřebujeme,“ opáčil jí se smíchem Peksa.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Fuck-upy politiků, rozčílil se Metnar. Černochová zmínila magory z Rakouska a hájila Pekarovou

Tagy: