Konfrontace NATO s Ruskem? Putin by byl předem odsouzen k prohře, míní generál Šedivý

Bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR Jiří Šedivý

Generál Šedivý okomentoval dopad rakety na polské území

Dopad rakety na polské území povede k aktivaci článku 4 Severoatlantické smlouvy. K aplikaci jiného článku však rozhodnutí aliance pravděpodobně směřovat nebude. Ve vysílání CNN Prima NEWS to uvedl generál Jiří Šedivý. Následně zhodnotil, kdo by mohl jednotu NATO narušit i to, jak by dopadl konflikt aliance s Ruskem.

„Schůzka svolaná ke článku 4 má zajistit konzultace na dané téma a v dané době projednat nezbytně nutné. Zde se jedná o dopad rakety na polské území. Konzultace však pravděpodobně nebude mít takový výstup, že by NATO směřovalo k rozhodnutí použít článek 5. To je zatím předčasné,“ uvedl Šedivý ohledně ustanovení, které by aktivovalo obranu NATO v případě napadení některého člena aliance.

Zdůraznil, že je nutné vyhodnotit celkovou situaci. „Včetně toho, do jaké míry jsou ohroženy jednotlivé státy NATO. Zřejmě dojde k rozhodnutí, jak posílit obranu této části aliančního území a jaké další prostředky by se měly zapojit do obrany. To bude vyžadovat použití dalších sil spojenců nad ty, které už jsou v tomto prostoru rozmístěny,“ vzkázal.

Turecko je „troublemaker“

Severoatlantická aliance své rozhodnutí musí provádět za souhlasu všech členů. V budoucnosti by však některý z kroků mohly zkomplikovat dva státy. „NATO je postaveno na úplném konsensu členů. Dlouhou dobu je ‚troublemaker‘ Turecko, jednotu v minulosti narušovalo z jiných důvodů. Nyní se přidalo Maďarsko, které může rozhodnutí úplně blokovat. Uvidíme ale, do jaké míry to bude realita,“ podotkl Šedivý.

Následně se vyjádřil i k případným obavám ruského prezidenta Vladimira Putina z konfrontace s NATO. „Z toho, jaké dělá kroky a jaká jsou vyjádření dalších představitelů Ruska, směřuje k tomu, aby se přímé konfrontaci s NATO vyhnul. Dobře ví, že je ruská armáda ve špatném stavu. Neporadí si s Ukrajinou, která je mnohonásobě slabší než vojska aliance. Pokud by se ke konfliktu Rusko odhodlalo, tak je předem odsouzeno k prohře,“ dodal.

Hostem vysílání CNN Prima NEWS byl i politický geograf Jan Kofroň. Ten uvedl, že Moskva podle něj nemá motiv k tomu, aby se pokoušela o konflikt s některou členskou zemí NATO. „To by mohlo pozici Ruska jenom zhoršit,“ podotkl. Je toho názoru, že nové zbraně a větší pomoc Ukrajině by aliance začala řešit až ve chvíli, kdy by se ukázalo, že střela na polské území dopadla z Ruska.

„Na druhou stranu, pokud se zjistí, že to bylo zbloudilá ukrajinská raketa, tak efekt může být o dost slabší. Většina státu NATO se v rámci možností snaží Ukrajině výrazně pomáhat, až na pár výjimek – jako je Maďarsko. Nyní je spíše otázkou, jak přeorganizovat naši zbrojní výrobu tak, aby podpora mohla trvat řadu dalších měsíců,“ dodal Kofroň.

Tagy: