Korecký: Z politikaření během povodní se zvedal žaludek. Je to přirozené, řekl Kubičko

Komentátoři Miroslav Korecký a Radko Kubičko

ZPRÁVY (263)

Snaha některých politických stran dělat z povodní politické téma byla za čárou. Ve vysílání CNN Prima NEWS to uvedl komentátor Mladé fronty Dnes Miroslav Korecký. Tuto tendenci měly podle něj strany a hnutí na obou stranách politického tábora – jak vládní, tak opoziční subjekty. Podle komentátora Českého rozhlasu Radka Kubička je však taková snaha přirozená a okrajová.

„Skutečně se z toho někdy člověku zvedal žaludek,“ řekl Korecký s odkazem na politikaření politických stran během přírodní katastrofy. Počínání některých představitelů označil za „parazitování“ a bylo podle něj „za čárou“.

ČTĚTE TAKÉ: ANO a ODS kradly v Ústeckém kraji jako straky, obhajuje Šmarda kandidátku s komunisty

Využívání situace k politické kampani se podle něj dopouštěly jak vládní, tak opoziční strany. „Politici STAN kritizovali hejtmany a jiné funkcionáře z hnutí ANO, jak špatně situaci zvládají,“ popsal komentátor jeden z případů.

„Předsedkyně poslanců Alena Schillerová poté říkala, že vytopení mají smůlu, že se jim to stalo za vlády Petra Fialy (ODS), že jejich vláda by se s následky vypořádala mnohem lépe. To je jistě věc, kterou si může myslet. Nevím ale, jestli to bylo na místě v situaci, kdy lidé čekali, že se společnost semkne, bude si pomáhat, a že opozice přiloží ruku k dílu,“ doplnil komentátor Mladé fronty Dnes.

„Je pravda, že některá vyjádření nebyla šťastná, ale nedá se říci, že by politická kampaň převažovala, takže bych těch pár drobných výroků úplně nenafukoval. Na druhé straně říkám, že to chápu, protože politický boj se asi zastavit nemůže,“ dodal Kubičko.

Spor Hladíka s Bělicou

Zřejmě nejviditelnější spor nastal v krizové situaci mezi ministrem životního prostředí Petrem Hladíkem (STAN) a hejtmanem Moravskoslezského kraje Josefem Bělicou (ANO). Ministr v rozhovoru pro Seznam Zprávy zpochybnil efektivitu a rychlost evakuačních opatření přijatých v Krnově a Opavě. Později připomněl, že jen parafrázoval hodnocení hasičů.

„Nechápu, jak za těchto okolností může ministr životního prostředí napadnout skvělou práci starosty Krnova a primátora Opavy, kteří čtyři dny nespali a odvedli velmi dobrý kus práce,“ uvedl Bělica. „Z tepla pražské kanceláře se to hodnotí dobře,“ dodal. Vášně uklidňovali i premiér Petr Fiala (ODS) s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN). „Fakt na sebe teď nějak politicky neútočme, proto jsme sem nepřijeli,“ řekl první vicepremiér.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Vláda má po povodních zpoždění, řekl Babiš. Ať hledají peníze, můžou šetřit nebo prodat stíhačky

Tagy: