Kraje tlačí na vládu kvůli přerozdělování peněz. Netolický zvažuje ústavní stížnost

Martin Netolický

Hejtmani jednali s vládou

Vláda chce změnit systém rozdělování peněz mezi kraji. Uvedl to po úterním jednání s hejtmany vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti). Zatím ale není jasné, jak konkrétně se má takzvané rozpočtové určení daní měnit. Někteří hejtmani jsou naštvaní, že stále nedošlo k dohodě. A například hejtman Pardubického kraje Martin Netolický zvažuje dokonce podání ústavní stížnosti.

Víc peněz na opravu silnic, školy nebo záchranku. O tom už po několikáté jednali hejtmani na úřadu vlády. Dosud kraje získávaly z daní, které stát od lidí a firem bere, necelých deset procent. Loni to bylo přes 94 miliardy korun. Teď chtějí hejtmani svůj podíl zvýšit o jeden procentní bod.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Odboráři odmítli Válkovu nabídku. Zdravotníkům chtěl navýšit odměny o 8,5 miliardy

Kraje chtějí nejen víc peněz, ale i změnit způsob, podle kterého se prostředky rozdělují. Připravily proto vlastní návrh zákona. „Myslím, že tenhle zákon vláda nemůže podpořit,“ řekl hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS).

Někteří hejtmani jsou naštvaní, dosud prý vykrývali nedostatek peněz dotacemi. „Evropské dotační tituly se mění a nebude možné je čerpat. Bez změny se neobejdeme, zvážíme veškeré kroky včetně například ústavní stížnosti,“ sdělil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (SOCDEM).

Ani po úterním jednání není jasno. „Všichni jsme se shodli, že chytřejší návrh na rozdělení peněz mezi kraji už nevymyslíme. Teď je spíš potřeba najít způsobit, jak přesvědčit kolegy, kterým se to zatím nelíbilo,“ řekl hejtman Libereckého kraje Martin Půta (ANO). Jisté je, že případná dohoda se už nebude týkat peněz na rok 2024.

Tagy: