Kreml potřebuje prohrát další bitvy, aby dostal rozum. Sankce nestačí, říká expert

Hostem pořadu 360° na CNN Prima NEWS byl bývalý generální konzul v Petrohradě Vladimír Votápek.

360° (407)

Varianta, že Putin stáhne z Ukrajiny svá vojska, je málo pravděpodobná. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to prohlásil bývalý generální konzul v Petrohradě Vladimír Votápek. Jedinou možností, kdy by ruská vojska opravdu opustila ukrajinské území, je podle experta další tvrdá prohra podobná té u Kyjeva.

Ruská invaze na Ukrajinu trvá už šest týdnů. Dobýt hlavní město Kyjev se agresorovi zatím nepodvedlo a zahraniční zpravodajské služby tvrdí, že Rusové už boj o metropoli vzdali, přeskupují své síly na východ Ukrajiny a budou se snažit udržet již dobytá území.

Konec války se ale podle expertů rozhodně neblíží. „Nejlepší varianta, že by Putin odvolal vojska a stáhl je na počáteční linii, je málo pravděpodobná. Nebo minimálně do doby, kdy utrpí další porážku jako u Kyjeva. Kreml potřebuje prohrát další bitvy, aby dostal rozum,“ prohlásil Votápek.

Jelikož se ani Ukrajina nevzdá, pravděpodobná je jiná varianta. „Konflikt bude horký či zamrzlý, ale kolem nějaké linie palby. Pokud by se stále střílelo, byla by to válka zásob, v níž by Ukrajina s podporou Západu byla silnější než Rusko pod ekonomickými sankcemi,“ odhadl bývalý konzul.

Exministr zahraničí Cyril Svoboda s druhým hostem pořadu CNN Prima NEWS souhlasil. „Ukrajina nemůže být poražena, ale také Rusko nekapituluje. Bude muset dojít na kompromis, což znamená, že se musí najít přijatelná shoda. Budeme muset unést, že ruská interpretace bude nepravdivá, ale něčeho se dosáhne,“ odhadl.

Sankce, které Západ proti Rusku postupně uvaluje, považuje Votápek za nedostatečné. „Měli bychom zesílit podporu. Je dobře, že pomáháme, ale ne na plné obrátky. Měli bychom se více snažit,“ uvedl. Dodal, že za dobu války byla hodnota pomoci poskytnuté Ukrajině pětkrát nižší než částka zaplacená za ruský plyn.

Okamžité příměří by přineslo úlevu

Maďarský premiér Viktor Orbán v telefonickém rozhovoru s ruským prezidentem Vladimirem Putinem navrhl vyhlásit okamžité příměří na Ukrajině. Putin zareagoval pozitivně, ale uvedl, že bude mít podmínky. Ukrajinská prezidentská kancelář označila Orbánova slova o Putinově souhlasu s mírovými rozhovory za „mediální trik“.

„Okamžité příměří by přineslo úlevu, umožnilo civilistům dostat se humanitárními koridory z okupovaných měst a vesnic. Dostali by také jídlo a léky,“ nastínil Svoboda variantu, ke které ale s ohledem na postoje obou stran konfliktu v nejbližší době nedojde.

Tagy: