Experti určili místo, kde se rozhodne o osudu války. Evakuujte se, radí Ukrajinci lidem

Ukrajinský voják v Buči

Rusové stáhli své jednotky ze severu Ukrajiny, tedy od Kyjeva nebo Černigova, a podle všeho se připravují na novou mohutnou ofenzivu na východě země. Cílem má být úplné dobytí Donbasu, kde již léta působí proruští separatisté. Experti určili místo, kde se podle nich rozhodne o vývoji celého konfliktu. Má jít o oblast mezi městy Izjum a Slavjansk, která jsou od sebe vzdálena jen pár desítek kilometrů.

Ukrajinský Izjum se může stát novým symbolem války na Ukrajině. Podle vojenských analytiků je totiž právě toto město a přilehlá oblast místem, které rozhodne o dalším vývoji konfliktu

Před válkou jej obývalo necelých 50 tisíc lidí. Aktuálně Izjum mají v držení ruské síly a už několik týdnů z něj provádí nájezdy a rychlé údery do okolních oblastí. Jedním z ruských cílů je i Slavjansk, který leží od Izjumu vzdálený asi 50 kilometrů. Oblasti mezi těmito městy je tak přikládána mimořádná důležitost. „Snahy ruských sil postupovat z Izjumu směrem na Slavjansk budou povedou pravděpodobně k další klíčové bitvě války,“ říkají experti z amerického Institutu pro studium války.

Ti dodávají, že do této oblasti míří nové ruské posily, které mají za sebou neúspěšnou ofenzivu v Kyjevské oblasti či kolem Černigova. Rusko zároveň stáhlo své vojáky ze Sumské oblasti, tudíž i ti budou nejspíš nově k dispozici. „Ukrajinská armáda uvedla, že Rusko plánuje nasadit síly původně od Kyjeva právě do Izjumu, ale tyto jednotky ještě pravděpodobně nebudou schopné být okamžitě efektivní,“ dodává institut.

Koridor, který rozhodne o válce?

Proč je kontrola této oblasti pro obě strany tak důležitá? Pokud by se Rusům podařilo postupovat jižně od Izjumu, dobýt Slavjansk a následně pokračovat dál na jih, mohlo by se jim podařit obklíčit místní armádu, která stále drží frontovou linii na Donbasu, a to už od samého počátku invaze. Ukrajina má navíc na východě země podle všeho většinu svých vojenských sil. Jejich odříznutí by tak znamenalo obrovský problém pro válečné úsilí obránců.

Rusové by navíc v případě úspěchu tohoto plánu mohli vytvořit koridor směrem na jih a postupně spojit své síly, které bojovaly na východě od Charkova po Doněck, s vojáky postupujícími z poloostrova Krym na jihu.

Na druhou stranu, pokud se Ukrajinci ubrání, nejen že udrží velkou část své armády mimo obklíčení a zajistí jim případnou možnost koordinovaného ústupu, kdyby se situace zhoršila, ale může tím kompletně zmařit plány Ruska zmocnit se celé Doněcké a Luhanské oblasti. Tu už léta částečně kontrolují díky proruským separatistům v oblasti.

Kromě toho můžou Ukrajinci svým vítězstvím ještě více podlomit ruského bojového ducha. Morálka Rusů je od začátku invaze vnímána jako tragická a další takový neúspěch by mohl být posledním hřebíčkem do rakve válečných ambicí útočníků.

Opusťte Slavjansk, radí ukrajinská armáda obyvatelům

Ofenziva směrem na Slavjansk by mohla začít během několika málo dní. „Míří na jih do Kamjanky,“ zmínil pro americkou CNN místostarosta Izjumu Max Strelnyk v minulém týdnu. Ten dodal, že Ukrajinci odposlechli ruský plán, kterým je dobýt tuto oblast, aby mohli kompletně obsadit Doněckou oblast.

Oblas Izjumu a Slavjansku považuje za klíčovou i poradce ukrajinského ministerstva vnitra Vadym Denysenko. Ten dodává, že velmi důležitá je také obec Barvinkove ležící v těsné blízkosti Slavjansku. Obyvatelé Slavjansku jsou nyní vyzýváni, aby město co nejrychleji opustili, protože ukrajinské velení si je pravděpodobné ruské ofenzivy vědomé.

Tagy: