Propaganda vlády mě uráží. Měl bych problém najít tři důvody, proč volit TOP 09, řekl Kalousek

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek v podcastu Chuť moci

Vládní propaganda, která ukazuje na černou zeď a tvrdí mi, že ta zeď je bílá, mi nejenom vadí, ale také mě trochu uráží, uvedl v podcastu Chuť moci bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Jako příklad zmínil vládní závazek snižovat strukturální deficit rozpočtu o jedno procento HDP ročně, čehož prý Fialův kabinet dosáhl tzv. konsolidačním balíčkem. „Počítat umíme všichni, tak víme, že to není pravda,“ řekl Kalousek, který se rozpovídal i o preferencích lidovců nebo o tom, proč by měl dnes problém vyjmenovat tři dobré důvody k hození hlasu TOP 09.

Dle Kalouska je logické, že když ohledně podoby konsolidačního balíčku dělá kompromis pět politických subjektů, tak se ve finále nelíbí skoro nikomu. Méně už rozumí tomu, proč je nakonec vydáván za úspěch zlomek toho, co je za něj ještě možné považovat.

ČTĚTE TAKÉ: KOMENTÁŘ: Markéta Pekarová Adamová ztrapnila v Arménii a Ázerbájdžánu sebe, ale i nás

„Kdyby řekli: ‚Víte, my jsme měli dobrou snahu, shodli jsme se na tom procentu a pak už jsme se neshodli na nástrojích, jak toho dosáhnout, povedlo se nám to jenom z 10 procent‘, tak bych pro to hledal nějaké pochopení. Ale už mě uráží jako voliče, když říkají: ‚Nám se to povedlo. My jsme toho tím konsolidačním balíčkem dosáhli‘,“ postěžoval si exministr financí v podcastu Chuť moci na platformě Datarun.

Kalouskova politická dráha je desetiletí spojená nejprve s lidovci, později s TOP 09, jejímž je stále členem. Průzkum agentury STEM, který v neděli zveřejnila CNN Prima NEWS v pořadu Partie Terezie Tománkové, KDU-ČSL přisoudil 2,7 % voličů, což už je podle jejich bývalého předsedy „trajektorie smrti“ a dle svých slov by těžko hledal odpověď na otázku, proč tyto strany volit. „TOP 09 — jsem stále členem té strany, tak koho mám volit jiného? Ale říct přesně ty tři hlavní důvody, to už by mi dělalo problém,“ přiznal Kalousek s tím, že obě strany dnes ztratily jakoukoli výjimečnost. „V čem je KDU-ČSL jedinečná? Nevím. V čem je TOP 09 jedinečná? Nevím,“ řekl.

Prostor pro vznik nové politické strany podle Kalouska existuje za předpokladu, že by dokázala oslovit voliče, kteří nikdy nebudou volit ANO a SPD, volili strany současné koalice a jsou z jejích kroků zklamáni. „Protože do nich vkládali naděje, že splní nejenom to, co říkali před volbami, ale že dokonce splní to, co říkali během svého volebního období,“ popsal.

Politický matador nicméně tvrdí, že on sám neučinil jediný krok k založení takové strany. „Mně ji založily Lidové noviny, dokonce způsobem, který mě velmi rozesmál,“ uvedl. Prý jen v žertu prohlásil, že ve Sněmovně soutěží měkký populismus s tvrdým populismem a chybí rozpočtově odpovědná síla. „Byl to čistý vtip. Strana rozpočtové odpovědnosti SRO nebo Strana nezadlužené budoucnosti SNB. Opravdu mě nenapadlo, že by to někdo mohl vzít vážně,“ řekl Kalousek k měsíc starému mediálnímu poprasku, že zakládá novou stranu.

Aktivní v politice již Kalousek prakticky není, přiznal ale, že ji nedokáže přestat sledovat a komentovat jako jednu z hlavních oblastí svého zájmu. V politice se prý setkával se dvěma druhy lidí – lídry a „tabulkáči“. „Lídři chtějí veřejnou pravomoc proto, aby něco udělali. A potom jsou takzvaní tabulkáči, kteří si užívají benefitů, ať už společenských, nebo finančních. A je jim v zásadě jedno, co v politice budou dělat,“ odpověděl Kalousek na otázku, jak chutná moc. A „tabulkáčů“ podle něj v poslední době ve všech zemích Evropy přibývá.

Tagy:
propaganda průzkum politika STEM Miroslav Kalousek TOP 09 KDU-ČSL ANO 2011 preference vláda Svoboda a přímá demokracie konsolidační balíček Chuť moci Datarun