Kriminalistka o zneužívání dětí: Pachatelé to mají v DNA. Není jistota, že to neudělají znovu

Kriminalistka Jiřina Hofmanová

Na nutnost rejstříku sexuálních delikventů upozorňuje legenda české kriminalistiky a autorka knihy Myšlenky zločince v české kotlině Jiřina Hofmanová už přes dvacet let. Systém podle jejích slov umožní vytipovat možné pachatele a zamezit jim tak v trestné činnosti. Uvítala by, kdyby se registr konečně objevil i u nás, nicméně se vymezuje proti možnosti, že by se záznam v něm měl po nějaké době odstranit. Pachatelé podle ní mají své chování zapsané v DNA a není jistota, že se znovu neuchýlí ke spáchání stejného činu.

S registrem se kriminalistka poprvé setkala během konference v Kanadě, na které vystoupil otec chlapečka zavražděného pedofilním sadistou. „Mluvil o tom, že by nedokázal přenést přes srdce, kdyby se něco podobného stalo dalším dětem. Vzal si proto za úkol tomu zamezit a oslovil politiky,“ vysvětlila Hofmanová a dodala, že na základě toho byl v Kanadě zřízen registr pedofilních pachatelů.

ČTĚTE TAKÉ: Oběť sexuálního zneužívání k registru pachatelů: Je to správná cesta, měl tady být už dávno

Tamní registr je odstupňován podle závažnosti aktu, přičemž pachatel se musí pravidelně hlásit na policii. „Takový člověk nesmí bydlet v okolí školy ani tam, kde děti realizují svoje aktivity,“ uvedla Hofmanová.

Už dlouho se mluví o tom, že v roce 2025 začne platit zákon o databázi pedofilů i u nás. Stále ale není jasná jeho konkrétní podoba. Podle kriminalistky je ale důležité, aby k němu neměla přístup veřejnost. „Jedná se o velice citlivé informace,“ připomněla.

Zároveň se ohradila proti možnosti, že by se záznamy z registru daly po nějaké době vymazat. „Podle mého názoru je to stejný případ, jako když se alkoholik zřekne alkoholu. Nikdy nemůžete říct, že když jednou přijde těžká chvilka, tak nezačne pít. Podle mě to ti pachatelé mají zapsané ve své DNA,“ konstatovala.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Počet případů sexuálního zneužívání dětí je alarmující. O registru pedofilů stále není jasno

Tagy:
domácí sexuální zneužívání krimi kriminalistika predátoři pedofilie registr sexuálních delikventů Jiřina Hofmanová