Biden volal dvě hodiny s čínským protějškem. Konflikt není v ničím zájmu, řekl mu Si

Čínský prezident Si Ťin-pching uvedl, že vztahy jeho země a USA jdou správným směrem.

Vývoj bojů na Ukrajině (18.3.2022)

Čínský prezident Si Ťin-pching v pátečním videohovoru americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi řekl, že konflikty a konfrontace, jako jsou události na Ukrajině, nejsou v ničím zájmu. S odkazem na čínská státní média o tom informovala agentura Reuters.

Si Bidenovi řekl, že vztahy mezi státy se nemohou přetavit do konfrontace. Konflikty a konfrontace totiž podle něj nejsou v ničím zájmu. Čínský prezident také poznamenal, že „krize na Ukrajině je něco, co nechce vidět“.

„Jako stálí členové Rady bezpečnosti OSN a jako dvě největší světové ekonomiky máme povinnost nejen vést čínsko-americké vztahy správným směrem, ale také převzít naši mezinárodní odpovědnost a usilovat o mír a klid ve světě,“ uvedl Si.

Čína a Spojené státy podle čínského prezidenta musí vést bilaterální vztahy správným směrem a obě země by také měly převzít náležitou mezinárodní odpovědnost a usilovat o světový mír. Biden měl podle agentury AFP čínského prezidenta vyzvat, aby se kvůli ruské invazi na Ukrajinu distancoval od ruského prezidenta Vladimira Putina. Rozhovor obou lídrů podle Bílého domu trval bezmála dvě hodiny.

Čína se v ukrajinské krizi vykreslovala jako neutrální aktér a odmítla odsoudit Rusko za invazi do země, zároveň ale ruskou agresi na Ukrajině aktivně nepodpořila. Moskva podle informací amerických zpravodajských služeb, na které se odkazují americká média, v uplynulých dnech požádala Peking o finanční i vojenskou pomoc. Čínští představitelé to označili za dezinformace.

Čína údajně zvažuje poskytnutí vojenské pomoci Rusku

List Politico s odkazem na nejmenovaného vysoce postaveného představitele Evropské unie (EU) napsal, že unijní lídři mají „velmi důvěryhodné důkazy“, že Čína zvažuje poskytnutí vojenské pomoci Rusku. O jakou konkrétní pomoc Moskva požádala, přitom neupřesnil. „Znepokojuje nás skutečnost, že Čína flirtuje s Rusy,“ řekl zdroj.

Pokud by Peking přistoupil na ruskou žádost, je EU podle zdroje připravena proti Číně zavést obchodní bariéry, jelikož „to je jediný jazyk, kterému Peking rozumí“. Podle Politica není jasné, zda tvrzení unijního činitele vycházelo z informací amerických zpravodajských služeb, nebo ze zpravodajských informací členských zemí EU.

Putin a jeho čínský protějšek Si ohlásili ještě před ruskou invazí na Ukrajinu v Pekingu uzavření rozsáhlého strategického partnerství zaměřeného na boj proti vlivu Spojených států. Uvedli, že jejich země nebudou mít „žádné ‚zakázané‘ oblasti spolupráce“.

Tagy: