Krušná cesta k restartu sportu. Zákaz trénovat byl nepochopitelný, říká volejbalista

Frustrace, nepochopení, křivda. Nálada v českém sportu měla zejména v polovině října do ideálu daleko. Vládní opatření zatrhla soutěže i tréninky v halách. Teď přicházejí lepší časy, kdy po fotbalu a hokeji dostaly povolení k restartu i další soutěže. Dojmy z dění z posledních týdnů, které sdílel nejeden sportovec v tuzemsku, pro CNN Prima NEWS shrnul extraligový volejbalista Jiří Kraffer hrající za Kladno, kde je na hostování z Českých Budějovic.

„Je to těžké po fyzické i psychické stránce. Už loni nám před play-off kompletně zrušili ligu. Celou dobu se chystáte na vrchol sezony, který nakonec není. Následovala čtyřměsíční pauza, pak skočíte do náročné přípravy, a když se vše rozběhne, musíte po čtyřech zápasech skončit.“

Autorem těchto vět je Jiří Kraffer, ale mohly by je pronést klidně stovky dalších českých profesionálních sportovců i z prostředí mimo volejbal.

Od 12. října nemohli – kromě fotbalistů – trénovat ve svém přirozeném rajonu takřka celý měsíc. Na řadu přišla improvizace, v případě volejbalistů aspoň atletická příprava venku. „Kdybychom měsíc nic nedělali a potom najednou vlétli do haly, to by smrdělo průšvihem z hlediska zranění. Každopádně touto formou moc volejbalu neuděláte,“ říká kladenský hráč.

A tak se postupně začala projevovat značná frustrace. „To víte, že jsem ji vnímal. Pochopil bych, kdyby se na nějakou dobu přerušila soutěž. Ale přišel mi zcestný zákaz trénování uvnitř i pro profesionální sportovce. Vždyť se tam neustále pohybuje stejných 12 hráčů a vedle nich stejní trenéři. Jsme v hale, která je kompletně zavřená. Navíc jsme mladí lidé, pro které je riziko minimální. Když cestujete neustále jen z bytu do haly a zpět, nemělo by na tom být nic problémového,“ konstatuje 24letý Kraffer.

„Vezměte si, že pro nás je to práce. A zkrátka půl roku makáte na něčem, co pak po skoro měsíci bez tréninku vyhodíte do koše,“ dodává volejbalista, který hraje na pozici smečaře.

Porovnávat sport s kulturou a školstvím? Sci-fi

Poměrně se divil, když musel v posledních týdnech číst na sociálních sítích nesouhlasné reakce s tím, že se chystá návrat sportu, zatímco školy jsou zavřené. „Říkal jsem si: Ano, škola je priorita. Ale vždyť jsou to dvě úplně neporovnatelné věci. A hlavně s návratem sportu se počítalo v případě, že budou dodrženy přísné podmínky. Takové, které zkrátka jinde mimo sport nezajistíte. Nepovede se to firmě, natož škole, neotestujete každé dítě. Úplné sci-fi. A komentáře ve stylu, že jako sportovci vyděláváme miliony, tak nás tři týdny doma nezabijou…Každý sport není fotbal,“ prohlašuje Kraffer.

Nerelevantní Krafferovi přišlo také porovnávání s oblastí kultury. „Jak to, že sport může jet, když kultura ne? Herce můžete nechat hrát, ale budou hrát před prázdným sálem? Ano, sport může momentálně fungovat také pouze před prázdnými tribunami, ale sami hráči jsou součástí zápletky, jde vám o výsledek. Z těchto důvodů mě mrzelo, že se nemůžeme aspoň připravovat,“ uvádí.

„Něco jiného je, když je omezen sport ve formě koníčků. Pokud běhá v jedné hale 50 dětí, které předtím byly ve škole, do toho se ještě promíchají s rodiči… To se v rámci výjimečného stavu dá na nějakou dobu oželet, protože je tady takřka nemožné vytvořit potřebné hygienické podmínky,“ doplňuje volejbalista.

Pro spoustu týmů jsou výdaje na testování velké

Částečná úleva přišla na začátku minulého týdne, kdy podmínky, za kterých může dojít k restartu soutěží, oznámila Národní sportovní agentura. V případě, že kluby byly schopné těmto nárokům vyhovět, mohly jednotlivé ligy požádat o výjimku pro znovuspuštění. Zároveň týmy obdržely od středy povolení trénovat.

„Je fajn, že volejbal uznali jako profesionální sport,“ uvádí s úsměvem Kraffer. „A lidé z vedení klubů spolu se zástupci svazu se shodli na tom, že jsme schopni podmínky splnit. Nyní se řeší, že hráči, kteří už koronavirus měli, by nemuseli na testy – kluby by ušetřily a hráči by si nemuseli nechávat vytírat nos každý týden dvakrát. Bylo by to lepší i z logistických důvodů, protože kvůli tomu musíme jezdit do Prahy,“ dodává.

Promořenost volejbalové extraligy byla poměrně velká, i když ne taková jako u té hokejové. „K nám do ligy zatáhla COVID-19 Příbram, kde se podle mě nakazilo snad 90 procent týmu,“ přibližuje Kraffer.

V „jeho“ Kladně koronavirus platy hráčů nijak nezahýbal ani v nedávné době, kdy se nemohlo plnohodnotně trénovat. Stále se drží na 100 procentech. Je však jasné, že skrze aktuální situaci rozhodně není peněz na rozdávání, a tak i nutné testování je v době utažených opasků zvláště pro některé volejbalové kluby nevítanou položkou.

„Pro spoustu týmů je tento výdaj celkem velký, nemají zkrátka takové rozpočty. Ale jsou tu kluby, které to podle mě nijak nezasáhne a zaplatí to úplně v pohodě – České Budějovice nebo Karlovarsko. Zkrátka týmy, které hrají evropské poháry,“ podotýká Kraffer. Vítanou pomocí bude stejně jako pro jiné sporty i pro volejbal příspěvek z výzvy COVID – Sport, za kterou stojí Národní sportovní agentura.

Právě kluby, které bojují i na mezinárodní frontě, nejvíce tlačily na to, aby volejbal co nejrychleji získal výjimku. „Protože všude v Evropě soutěže jely. Když nemůžete trénovat a pak se jede někam, kde se mohou připravovat zcela normálně...“ nedopověděl Kraffer.

Teď už se pomalu vrací do aspoň relativního normálu i český volejbal. „Hlavně abychom to už bez dalších přestávek dohráli,“ přeje si Kraffer.

Tagy:
Evropa soutěž České Budějovice Kladno volejbal CNN Prima NEWS Národní sportovní agentura sport Praha testování na koronavirus opatření proti koronaviru Kladno volejbal cz Jiří Kraffer