OBRAZEM: Jako z postapokalyptického filmu. „Rašisti“ zdevastovali Avdijivku, říká velitel

Avdijivka čím dál více připomíná místo z postapokalyptického filmu, zhodnotil velitel městské vojenské správy Vitalij Barabaš. „Rašisti“, jak Ukrajinci někdy nazývají okupanty, podle něj město zničili podobným způsobem jako Marjinku. Záběry její destrukce připomínají měsíční krajinu, podle Barabaše může podobný osud nyní čekat i jeho vlastní obec. Odhaduje, že z původních zhruba 30 tisíc obyvatel jich ve městě zbylo asi 200. I poslední z nich nyní vyzval k evakuaci.

„Rusové na naši zemi malují svými raketami měsíční krajinu den ode dne pilněji. Proto padlo těžké rozhodnutí evakuovat zbytek našich hrdinů – pracovníků, kteří se snažili udržet město čisté a funkční. Nyní vás nežádám, abyste opustili Avdijivku, ale silně vám odchod doporučuji. Ruské rakety neušetří nic a nikoho, bez ohledu na vaše názory,“ vzkázal Barabaš na Telegramu zbývajícím obyvatelům města v Doněcké oblasti. Zároveň doplnil, že kvůli přítomnosti kolaborantů se ve městě brzy vypne mobilní signál.

K TÉMATU: Rusové stupňují tlak na Avdijivku. Na dlouhou ofenzivu ale nemají sílu, má jasno analytik

Avdijivka je vedle Bachmutu a Vuhledaru jedním z měst na východě země, o něž se vedou nejtvrdší boje. Okupanti na ni navíc v posledních týdnech kromě dělostřelectva útočí i pomocí letounů, začátkem března o tom pro deník Le Monde promluvil jeden z vojáků. Město, v němž před invazí žilo přes 30 tisíc obyvatel, se kvůli neustávajícím ruským útokům začíná podle Barabaše stále více podobat Marjince. Z té zbyly pouze trosky, vyčnívající z pusté krajiny.

Obránci Avdijivku drží již osm měsíců a situace zůstává vypjatá. „Nepřítel se neustále pokouší město obklíčit. Souhlasím s kolegy z Británie, podle kterých se z Avdijivky může brzy stát druhý Bachmut,“ uvedl minulé pondělí Oleksij Dmytraškivskyj, mluvčí ukrajinského velitelství Tavria. Rusové podle něj stupňují tlak na zásobovací linky města, sami se však také potýkají s problémy a ztrátami při útocích. Informovala o tom agentura Reuters.

Avdijivka je Ukrajina

Před začátkem ruské okupace Doněcku z roku 2014 žilo v Avdijivce asi 31 tisíc lidí. Dnes jich podle Barabaše zůstalo zhruba 200, šest z nich mají být děti, prohlásil ve vysílání stanice UATV. Přestože jsou ve městě stále civilisté, na ulici je člověk téměř nepotká. Podle reportérů deníku Kyiv Independent se většina místních jen výjimečně odváží opustit bezpečí svých sklepů. Ruské ostřelování si totiž pravidelně žádá jejich životy.

„Narodila jsem se tady, vyrůstala jsem tady, jsou tu hroby mého manžela a zetě. Kam bych měla jít? Když už mám někde umřít, ať je to tady,“ svěřila se reportérům se svým pohledem 76letá Ljubov Majorovová. Ve městě zůstává i její dcera Oksana. Ta přiznává, že nebýt matky, dávno by obec opustila.

V podobné situaci je i 38letá Ivana Ivaščenková, která z města poslala své dvě děti, sama však zůstává v Avdijivce s otcem. Život pod ruským ostřelováním pro ni není novinkou. V roce 2017 došlo k vyostření situace na Donbasu a v důsledku ruských útoků zemřelo v jednom týdnu několik civilistů, ostřelování zároveň poničilo řadu domů, informoval tehdy portál Al Jazeera. „Takhle trpíme už přes osm let,“ vzpomíná Ivaščenková.

Hrstka z posledních, kteří zůstávají ve frontových městech nejhůře postižených ruskou invazí, paradoxně čeká na příchod ruské armády, informoval začátkem února Kyiv Independent. Ne však Ivaščenková: „Žijeme na Ukrajině. Čekáme na naše vítězství,“ vysvětlila žena z města, na jehož hranici stojí cedule s nápisem „Avdijivka je Ukrajina“.

Tagy:
válka Ukrajina evakuace Rusko trosky ostřelování ruská invaze na Ukrajinu Avdijivka