Avdijivka odolává útokům už devět let. Snaha Rusů dobýt město je nelogická, popisuje expert

Rusko stupňuje své útoky v okolí Avdijivky v Doněcké oblasti. Vojenský a politický pozorovatel Oleksandr Kovalenko v tom ale nevidí logiku. V rozhovoru pro televizní stanici 24 vysvětlil, že v Avdijivce se bojuje už od roku 2014, díky čemuž má město silný obranný systém, který okupantům nedovolí se města zmocnit.

Expert ve vysílání televizní stanice 24 poznamenal, že Rusové na Avdijivku tlačí už dlouho. Dříve se armáda posouvala směrem na město díky prostředkům 1. a 2. armádního sboru a takzvaným jednotkám DNR a LNR. Podle Kovalenka však nešlo o kvalitní a stálou složku ruských okupačních sil. U města byly jednotky soustředěny ve velkých počtech. „Mají tam logistickou výhodu, ale přesto nemohou město dobýt, a to je pro ruské okupanty velký problém,“ uvedl expert.

V rozhovoru vysvětlil, co může být příčinou jejich neúspěchu. Avdijivka je totiž od roku 2014 pevností ukrajinských ozbrojených sil. Boje tam probíhají s různou intenzitou už devět let. „Avdijivka, dá se říci, je na boje zvyklá a vytvořila si dostatečně vhodné obranné linie, aby zablokovala útočné operace ruských okupantů,“ uvedl Kovalenko a upozornil, že ačkoliv podle něj Rusové u Avdijivky úspěchu nedosáhnou, vidí v tomto směru určitou příležitost. Což se nedá říct o Bachmutu, který se marně snaží dobýt už několik měsíců.

O tom, že ruská armáda v posledních dnech stupňuje vojenský tlak v oblasti ukrajinské Avdijivky a masivně oblast ostřeluje, informovala před několika dny také americká CNNKyjev se obává, že se z místa stane druhý Bachmut. Vojenský analytik Lukáš Visingr se naopak domnívá, že na vytrvalé obléhání už nemají Rusové kapacitu. „Rusové už nemají síly. Nejsou schopni pokračovat v ofenzivě dalších několik měsíců. Jejich ofenziva v oblasti se blíží kulminačnímu bodu a brzy se vyčerpá,“ sdělil pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Rusové téměř obklíčili Bachmut, přiznal nepřímo Kyjev. Zadrhne se „mlýnek na maso“?

Podle něj pak přijde čas na dlouho očekávanou ukrajinskou protiofenzivu nejspíše už v dubnu. „Velká ukrajinská protiofenziva přijde na sto procent. Jen nevíme, kde,“ uvedl Visingr.

Cest, které mohou Ukrajinci zvolit, je totiž více. Dlouho se hovořilo o možnosti prorazit směrem na Melitopol s cílem rozpůlit ruské pozemní pozice na dvě části a probít se až k pobřeží. Reálná je také možnost útoku na Starobilsk, který je pro Rusy klíčový z hlediska zásobování.

Třetí možností je, že se pokusí prorazit v místě, na které se paradoxně soustředí největší pozornost. „Začíná se objevovat divoká karta, že by protiofenziva mohla přijít právě v oblasti Bachmutu. Je ale klidně možné, že Ukrajinci udělají něco, co nikoho nenapadlo,“ zmínil Visingr.

Tagy: