Záběry z bitvy u Avdijivky: Ukrajinští mariňáci zdemolovali třináct ruských obrněnců

Ukrajinská 36. brigáda námořní pěchoty odrazila další ruský útok v Doněcké oblasti. Obávané vojenské skupině, která se proslavila bitvou o Mariupol, se u Avdijivky povedlo zlikvidovat hned několik obrněnců a nespecifikovaný počet okupantů. Po sociálních sítích nyní koluje další video z probíhajících bojů. Okolnosti záběrů je ale v době válečného konfliktu složité nezávisle ověřit.

„Ukrajinská 36. brigáda námořní pěchoty zničila ruský tank T-64BV, a to pomocí raketometu Javelin. O kousek dál došlo také ke zničení dalšího ruského obrněnce, tentokrát transportéru MT-LB,“ komentovala vybrané údery zmíněné brigády stránka Ukraine Weapons Tracker.

36. brigáda operuje v okolí Avdijivky, která leží na frontové linii severně od Doněcku. Nové video pochází z první poloviny února a zachycuje kromě ukrajinských úderů na ruskou těžkou techniku i útoky na okupanty, kteří se krčí v zákopech a dalších úkrytech.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zemřel hrdina z Mariupolu. Velitel Azovu padl do ruského zajetí a čelil i teroristickému útoku

„Nepřítel za podpory těžké techniky zaútočil na pozice našich obránců. Upřímně řečeno – okupanti dosáhli určitého úspěchu, ale utrpěli těžké ztráty na živé síle i obrněných vozidlech. Zničili jsme čtyři ruské tanky, osm bojových vozidel BMP a jeden obrněný transportér MT-LB,“ zhodnotila námořní brigáda známá především díky jarní bitvě o Mariupol.

Právě vojáci z 36. brigády společně s bojovníky z pluku Azov bojovali o Mariupol až do samotného konce. Ukrajinci fatálně obklíčené přístavní město bránili skoro tři měsíce, a to de facto bez možnosti zásobování – munice, vody či potravin.

Museli se vypořádávat s každodenním bombardováním, což je postupně donutilo stáhnout se až do rozsáhlého ocelářského komplexu známého jako Azovstal. Zatímco se ruská armáda na jaře posouvala směrem z jihu i východu dál do ukrajinského vnitrozemí, v přímořském Mariupolu nadále svítila malá žlutomodrá tečka odporu.

Ani s hromadícím se počtem zraněných a mrtvých se obránci města nehodlali vzdát. Učinili tak až 20. května, prakticky bez jakýchkoliv zásob.

Tagy:
válka tanky vojáci Ukrajina Rusko Donbas Mariupol obrněné vozidlo MT-LB Doněcká oblast ruská invaze na Ukrajinu Avdijivka BMP