Rusové jsou krůček od dobytí důležitého města. Zachrání nás jen zázrak, přiznávají Ukrajinci

Voják se kryje po útoku Rusů na město Avdijivka

Rusové jsou velmi blízko dobytí dalšího důležitého města na Donbase, alespoň co se symboliky týče. Kritickou situaci v Avdijivce přiznávají i sami Ukrajinci. Ve městě probíhají tvrdé pouliční boje. Podle expertů by se udržení města v rukou Ukrajinců rovnalo zázraku a obránci se budou muset brzy stáhnout, aby se vyhnuli obklíčení.

Ruské jednotky pomalu, ale jistě stahují smyčku kolem Avdijivky v Doněcké oblasti, kterou se dlouhé měsíce pokoušejí dobýt. Podle válečného experta deníku Bild Juliana Röpckeho už okupanti obsadili železnici a jsou pouhých 700 metrů od poslední silnice, která Ukrajincům zbyla pro zásobování jihu města. Závažnost situace pak doložil videem z útoku ukrajinského dronu na ruské vojáky kousek od Avdijivky.

ČTĚTE TAKÉ: Vraždící Číňané či Syřané ve službách Ruska? Neumí střílet a krmí naše děla, říká Ukrajinec

„Ukrajinský dron svrhává jeden granát za druhým na šest(!) postupujících ruských vojáků, kteří procházejí 700 metrů od Avdijivky. Zatímco tři z nich (přinejmenším!) dostávají zásah od dronu, není tam ani jeden ukrajinský voják, který by se postavil těm, kteří postupují dále na západ,“ napsal Röpcke, podle kterého začínají Ukrajinci v pouličních bojích tahat za kratší konec. Situaci ve městě pak označil za „Bachmut 2.0“.

Velké problémy přiznávají i sami Ukrajinci. Vojenský expert Ivan Kyryčevskyj se domnívá, že se obránci budou muset z města brzy stáhnout. Podle něj teď vojáci plní dva hlavní úkoly. „Tím prvním je zabránit obklíčení města. Druhým pak příprava obranné linie, kterou naši vojáci obsadí po pravděpodobném ústupu z Avdijivky. Tady mluvíme o vzdálenosti zhruba 20 kilometrů od města,“ uvedl analytik pro stanici Espresso.

Podle Kyryčevského se musí Ukrajinci v Avdijivce připravit na různé scénáře, protože nemá smysl si namlouvat, že město udrží. „Pokud by se tam povedlo Rusy zastavit, byl by to zázrak, který ještě nikdo v historii vojenství nepředvedl,“ zhodnotil šance obránců.

Ani další vojenský expert Oleksandr Kovalenko nezastírá vážnost situace. Domnívá se ale, že se Rusové chtěli původně vyhnout pouličním bojům. „Generálové v září slibovali Putinovi obklíčení malého města, které je závislé na jediné logistické tepně. Ten plán ale selhal a nyní jsou okupanti nuceni bojovat v ulicích. Tohle rozhodně není to, co Putin chtěl, a na co se připravovala ruská propaganda,“ popsal analytik pro agenturu Unian, podle kterého totiž dobývání Avdijivky Rusům z hlediska obětí až moc připomíná Bachmut.

Britský deník The Telegraph uvádí, že hodnota Avdijivky je z vojenského hlediska spíše symbolická než strategická. I tak ale může být pro Ukrajince její ztráta značně hořká. „Pokud ji Rusové skutečně ovládnou, budou také vzneseny otázky, zda ukrajinské síly neslábnou a nejsou vyčerpané nejen dvěma roky nelítostných bojů, ale také slábnoucí podporou Západu,“ stojí v článku.

Pád Avdijivky bude vina Američanů

Ještě dále pak zašel bývalý poradce ukrajinského ministra obrany Glen Grant, který v současné době působí v Pobaltí. Někdejší podplukovník britské armády se nechal slyšet, že pokud Avdijivka padne, bude to vina USA. „Prodlevy s podporou byly příliš dlouhé, Ukrajincům dochází úplně vše a Evropané zatím tuto ztrátu nemohou kompenzovat. Chybí hlavně dělostřelecká munice a rakety, někde už prakticky nejsou,“ vysvětlil.

Avdijivka se nachází na frontové linii de facto od roku 2014, kdy proruští separatisté obsadili část ukrajinského Donbasu včetně nedalekého Doněcku. V červenci 2014 město nakrátko padlo do rukou separatistů, vyzbrojených Moskvou, než jej opět ovládli Ukrajinci. Z velké části bylo zničeno, ale stalo se symbolem ukrajinského odporu.

Ruská vojska vpadla na Ukrajinu v únoru 2022 a okupují část ukrajinského území, Avdijivku ale za celou dobu invaze nedobyla. Před válkou žilo ve městě asi 30 tisíc obyvatel. Odhaduje se, že v ruinách jich nyní přežívá méně než tisícovka a úřady na ně naléhají, aby odešli.

Město, ve kterém bývala největší koksovna v Evropě a které od října čelí ruským útokům, bylo kvůli masivnímu ostřelování a bombardování „z 95 až 98 procent“ zničeno, uvedl šéf Doněcké oblasti Vadym Filaškin v rozhovoru, který tento týden zveřejnila agentura Reuters. „Nepřítel jen minulý měsíc svrhl okolo 200 naváděných leteckých bomb na město. Úplně jej ničí,“ řekl.

Tagy:
válka Vladimir Putin vojáci dron Ukrajina experti USA Rusko Donbas dobytí Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj obklíčení Avdijivka