Krvavé lázně na Donbase. Za týden jsme zlikvidovali přes 5600 okupantů, hlásí Kyjev

Ukrajinští obránci podle tamního generálního štábu týdně zabijí nebo zajmou tisíce ruských vojáků. Tyto vysoké ztráty mají být způsobeny ruskou snahou dosáhnout postupu na území centrálního Donbasu za každou cenu. I proto se bitvě u Bachmutu přezdívá „bachmutský mlýnek na maso“. Kreml své ztráty pravidelně nezveřejňuje.

Ve středu 610 ruských vojáků, ve čtvrtek 840, v pátek 720, v sobotu 700, v neděli 870, v pondělí 1 030 a v úterý 910. Tolik okupantů měli zneškodnit obránci během uplynulého týdne, jak vyplývá z hlášení ukrajinského generálního štábu. Celkový týdenní součet tím přesahuje hranici 5 600 zlikvidovaných ruských vojáků.

Moskvu však ani obrovské ztráty neodrazují od vyvíjení obrovského vojenského tlaku na východní frontě. K nejbrutálnějším bojům dochází již několik měsíců na území centrálního Donbasu, a to především u doněckého Bachmutu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Guláš s lejnem. Pamětníci líčí otřesnou šikanu v Československé lidové armádě 80. let

Okupanti v úterý ovládli část zmíněného města, které se masivním útokům brání už několik měsíců. „Rusové nyní kontrolují hlavní zásobovací trasy a situace je objektivně těžká“, připustil velitel jedné z ukrajinských bachmutských jednotek.

„Nepřítel částečně obsadil město – průmyslovou zónu a čtvrť soukromých domů až po řeku. Skutečně se mu daří prorážet na nevelkých úsecích fronty a přibližovat se k našim pozicím. Město je nyní ustavičně a systematicky ostřelováno z minometů,“ řekl důstojník Denys Jaroslavskyj.

Přes tři tisíce zničených tanků

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že obrana Bachmutu byla hlavním tématem úterního zasedání armádního velení. Obrana proti ruským pokusům proražení linií na tomto úseku fronty podle něj bude pokračovat. „Děkuji každému vojákovi, který projevil odhodlání vzdorovat,“ řekl. Zmínil také, že na zasedání se jednalo o zásobování frontových jednotek municí.

Podle expertů by i případné obsazení Bachmutu ruskou armádou bylo pro Kreml spíš symbolickým vítězstvím než opravdovým strategickým úspěchem. Ukrajinci navíc na území centrálního Donbasu vybudovali hustou a hlubokou obrannou síť.

Rusové utrpěli značné ztráty i v případě vojenské techniky. Podle Kyjeva od vypuknutí invaze přišli o 3 253 tanků, 6 458 dalších obrněných vozidel, 5 112 transportních vozidel, 2 697 dělostřeleckých systémů, 285 vrtulníků, 295 letounů a 1 961 bezpilotních letounů. Moskva své ani ukrajinské ztráty pravidelně nezveřejňuje.

Tagy: