Kterou zeleninu nedávat k sobě a co může za hořké okurky? Zahrádkáři sdělili zaručené tipy

Zahrádkářka vysvětlila, co může za hořké okurky.

Zahrádkáři se svěřili se svými tipy pro bohatou úrodu

Letošní úroda je podle zahrádkářů poznamenaná horkým počasím a suchem. Mezi další trable, které musí překonávat, patří mšice, mandelinky nebo plíseň. Redakce CNN Prima NEWS proto dala dohromady několik zaručených tipů, které zajistí bohatou sklizeň.

Hořké okurky dokáží po dvou měsících piplání pořádně zkazit náladu. Ptáte se proč, co jste udělali špatně? „Je to odrůdou, ale škodí také nestejnoměrná zálivka,“ vysvětlila majitelka Talašova zahradnictví v Tlumašově Marie Talašová.

ČTĚTE TAKÉ: Oblíbené cíle na Šumavě v ohrožení. Neukáznění turisté ruší tetřevy, zvažuje se zákaz vstupu

Dobrá úroda rovná se řádná příprava. Základem je kvalitní půda, rozmístění přísad nebo hnojení. „Nepoužívám chemii, používám trus od slepic, který si zamočím a zkvasím. Nebo nasekám kopřivy, zaliji vodou, pak tím hnojím,“ popsal zahradník Milan.

Kromě sucha bojují zahradníci letos i se škůdci. Například s mandelinkami. Na ty je prý nejlépe jít ručně. „Brambory jsou špatné, bylo tam hodně mandelinky. My to opět nestříkáme, sbíráme všechno ručně, ale vlhko prostě chybí,“ dodal pan Milan. „Většinu času jsem létal s konvemi, doufám, že to bude dobré,“ řekl CNN Prima NEWS zahradník Ludvík Luňák.

Na mšice zase platí aromatické bylinky nebo rostliny, jako jsou afrikány. Důležité také je, aby některá zelenina nebyla vysazena vedle sebe. „Není dobré, aby se nasadily rajčata s okurkami, protože pak hrozí plíseň. Já doporučuji spíš dávat okurky s paprikou nebo rajčata s paprikou. A potom je také dobré sadit mezi mrkev a petržel česnek a cibuli,“ uvedla Talašová.

Cibule a česnek zase nemají rády prohnojenou půdu a po jejich sklizni je dobré nechat je proschnout. Cibuli ve stínu a česnek ve snopku pověsit v celku, a to co nejdéle.

Tagy: