Oblíbené cíle na Šumavě v ohrožení. Neukáznění turisté ruší tetřevy, zvažuje se zákaz vstupu

Správa NP Šumava by mohla zakázat vstup turistům do některých oblastí.

Šumava bez turistů

Národní park Šumava zvažuje omezení vstupu turistů do několika oblastí a také na některé vrcholy. Důvodem je neukázněnost návštěvníků, kteří chodí do zakázaných míst a vyrušují ohroženého tetřeva hlušce. Nápad má své podporovatele i kritiky.

Ochrana tetřeva hlušce je důvodem, proč by ochránci přírody mohli zakazovat lidem výšlapy na šumavské vrcholy. Vedení národního parku přiměly k zamyšlení o omezení vstupu do vybraných míst i další důvody. „Druhá věc je to, že jsme na to byli upozorněni v rámci projednávání prostupnosti Luzenským údolím k Modrému sloupu naším nadřízeným orgánem, ministerstvem životního prostředí,“ uvedl mluvčí Správy NP Šumava Jan Dvořák.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Chorvatsko opouštějí turisté. Na vině může být naše nadutost ohledně cen, píší tamní média

Zákaz vstupu by nově mohl platit pro oblast zvanou Březník nebo vrcholy Špičník, Blatný vrch či v Podroklaní. „Je to dobře, že se to omezí, protože spousta turistů se nechová tak, jak by měla,“ uvedl jeden z dotazovaných v anketě CNN Prima NEWS. „Mělo by to být uvolněné, protože to je příroda a ta patří všem,“ sdělil další dotazovaný.

Někteří šumavští živnostníci se obávají, že by případné omezení vstupu do vybraných lokalit mohlo negativně ovlivnit turistický ruch. Třeba do kavárny v centru Železné Rudy přichází ve srovnání s minulým rokem o 10 procent turistů méně. „Podnikatelé, kteří jsou v bezprostředním okolí míst, o kterých se hovoří, mohou zaznamenat pokles,“ řekl majitel kavárny Café Charlotte Jaroslav Nechvátal.

Už za několik měsíců?

Podle starosty Prášil je zvažované omezení vstupu turistů do některých oblastí správný krok. I tady mají bohaté zkušenosti s neukázněnými a nedisciplinovanými návštěvníky. „Je to dnes takový trend, že lidi nechtějí chodit po značených cestách. V rámci národního parku by se měla ta nejcennější území chránit,“ sdělil starosta Prášil Josef Rada.

Omezení vstupu, které by zahrnovalo oblasti od Mokrůvek po Ždánidla, by mohlo platit už za pár měsíců. Na české straně by turisty žádná změna nečekala, o stezky by přišli pouze ti turisté, kteří do míst mířili z německé strany.

Tagy:
Šumava národní park Chorvatsko CNN Prima NEWS Jan Dvořák Národní park Šumava Blatný vrch Březník Špičník