Kulomety, pušky a munice. Česko poskytne Ukrajině další pomoc, potvrdila vláda

Jana Černochová

Vláda v sobotu schválila další pomoc Ukrajině pro boj s ruskou agresí. Zahrnuje kulomety, samopaly, ostřelovací pušky, pistole a odpovídající munici v hodnotě 188 milionů korun. Ministerstvo obrany bezprostředně zajišťuje dopravu na místo, které určí ukrajinská strana. Na svém twitterovém účtu to oznámila ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

„Je to velmi důležitá pomoc,“ řekl v rozhovoru ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis. O pomoci hovořil ráno s náměstkem českého ministerstva obrany a poděkoval české vládě. Pomoc je podle něj koordinována s ukrajinskou ambasádou a ukrajinským ministerstvem obrany. „Vše řešíme spolu, problémy v tom nejsou,“ dodal. Ocenil přístup Česka, které je podle něj jedním z nejbližších spojenců Ukrajiny a bylo jedním z prvních států, který dodal Ukrajině munici a teď dodává další velmi potřebné věci.

Už na konci ledna rozhodla vláda, že Ukrajině daruje dělostřeleckou munici. Jde o 4 000 dělostřeleckých granátů ráže 152 milimetrů. Podle ministerstva obrany jde o nejlogičtější řešení, jak vyhovět potřebám ukrajinských sil.

V pátek vláda rozhodla, že česká armáda bude moci vyslat až 580 vojáků začleněných do sil velmi rychlé reakce Severoatlantické aliance kamkoli na alianční území.

Česká strana také poskytne 300 milionů korun pro Ukrajince, kteří musí opustit své domovy. Kabinet v pátek schválil i možnost, aby se po českém území pohybovaly ozbrojené síly spojeneckých zemí z NATO. Česko jim poskytne například možnost tankovat na letištích.

Tagy:
NATO pomoc Ukrajina zbraně ODS Jana Černochová vláda Česko Vláda ČR Armáda České republiky Ministerstvo obrany České republiky Jevhen Petrovič Perebyjnis