Kupka: Nesmíme být ostrovem, který Němci nepřejedou. Kolovratník zmínil klíčový faktor

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) a jeho stínový protějšek Martin Kolovratník (ANO) v Partii

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 10.12.2023

Stát chystá miliardové investice do nabíječek elektromobilů. V pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS to řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Ten také zdůraznil, že nám v tomto ohledu nesmí ujet vlak. Stínový ministr dopravy Martin Kolovratník (ANO) oponoval, že investice nebude určena primárně pro běžné občany.

Kupka ve studiu obhajoval kroky vlády u elektromobilů. „Na ministerstvu půjde do dobíjecí infrastruktury 6 miliard korun. To je totiž skutečně nejpodstatnější. My se nesmíme stát v tomto směrem ostrovem, přes který by kolegové z Německa nebo Rakouska nedokázali projet,“ řekl ministr s tím, že nejraději by všechny dotace na elektromobily směřoval do dobíjecích stanic.

ČTĚTE TAKÉ: Železná lady, která provedla Izrael nejtěžší hodinou. Meirová byla „jediný chlap“ ve vládě

Ministerstvo proto spustilo dotační program, který má i sledovat obsazení nabíječek. Podle plánu by měly ve větší míře vyrůst kolem dálnic či silnic první třídy. „Je to i závazek vůči ostatním státům. Firmy se navíc musí samy rozhodnout, do čeho vloží peníze a zda si na elektromobily vezmou úvěry,“ řekl Kupka.

Podle Martina Kolovratníka jsou investice drobnost. Ministerstvo dopravy dělá navíc program, který je určený pouze dobíječkám. „Není to pro občany, to je důležité podtrhnout,“ řekl.

Opoziční poslanec přesto připustil, že podpora dobíjecích stanic je správnou cestou. „Trochu se bojím, jestli ohrožené firmy si budou pořizovat elektromobily. To ale není kritika, jen pouhá úvaha,“ pokračoval Kolovratník. Zároveň uvedl, co je klíčem pro větší zastoupení elektromobilů ve společnosti. Když se rozhýbe firemní sektor, tak ceny mohou jít níž. To je příklad Modelu 3 od Tesly nebo Škody Enyaq,“ řekl Kolovratník.

Člen hnutí ANO také nastínil možné obavy z energetické situace. „Budeme mít nedostatek elektřiny. Podle ČEPS to může nastat už v roce 2027 či 2028. Může hrozit, že nebudeme energeticky soběstační. Prosím vás, abyste byli aktivnější a bojovali za zdroje elektřiny,“ dodal poslanec Kolovratník.

Tagy: