Které květiny z přímého výsevu jsou vhodné k sušení?

Květiny, které se dají usušit a následně využívat do nejrůznějších vazeb patří právem mezi nejvyhledávanější. Už snad také proto, že se dají využít i v čerstvém stavu jako dekorace do vázy a následně usušit. Stále však znalosti v tomto směru jsou nedostatečné, protože zájem je soustředěn pouze na několik známých a dá se říci notoricky využívaných druhů. Především se pěstují slaměnky, statice, nesmrtelky a zaječí ocásky. Právě tyto druhy však pro úspěšný vývoj vyžadují předpěstování sazeniček. A to je mnohdy značný problém, především pokud musíme předpěstování provádět v bytech na okenních parapetech.

Právě pro ty, kteří si krásu sušených květin cení a využívají je pro celoroční dekoraci, ale nemají možnost si je předpěstovat, je určena následující nabídka. Týká se vybraných druhů květin, které jsou především určené k sušení a pěstují se z přímého výsevu, nejlépe v dubnu.

Bér (Setaria italica)

Dekorační tráva s 10–⁠15 cm dlouhým kompaktním květenstvím a pevnými stébly. Bér je nenáročný na půdu a velice jednoduše se pěstuje. Vyséváme přímo na stanoviště od března až do května. Má rychlý a bujný růst. Sklizeň začíná po vytvoření semen. Klasy jsou vhodné do čerstvé vazby a zvláště pak k sušení. Je dodáván ve směsi, která obsahuje klasy různých barev, struktur a tvarů – převislé a chlupaté laty, červené kompaktní a novinkou jsou netradiční laty, které se rozdvojují do tvaru písmene V a vypadají jako zaječí uši. Rostliny dosahují výšky 100–120 cm.

Černucha damašská (Nigella damascena)

Rychle rostoucí vzpřímená letnička do skupinové výsadby. Používá se pro řez květů a zejména pro sušení nafouklých tobolek, které se tvoří po odkvětu. Má snadné pěstování, vysévá se zásadně přímo na záhon brzy zjara, možný je i výsev podzimní. Klíčí v chladu. Upřednostňuje slunce a sušší stanoviště.

Černucha východní (Nigella orientalis) –⁠ netradiční černucha pěstovaná pro efektní tobolky vykrajovaného tvaru. Má vzpřímený habitus a pevné stonky. Je velmi vhodná k sušení. Pěstování u všech černuch je stejné, časný výsev – březen až duben do řádků 20–⁠40 cm. Sklizeň probíhá od června do září.

Ostrožka stračka (Consolida regalis)

Rychle rostoucí letnička vhodná pro květinové záhony, nejen k řezu lodyh v čerstvém stavu, ale i k sušení.

Klíčí v chladu, výsev se provádí zásadně přímo na stanoviště velice brzy zjara do sponu 40×15 cm. V teplejších oblastech je doporučen i výsev podzimní. Nejlepším termínem k řezu do vázy je doba po otevření prvních květů, k sušení pak řežeme lodyhy téměř plně nakvetlé. Sušíme zavěšené ve tmě nebo ve stínu. Výhodou ostrožek je, že květy výborně drží barvu a nedrolí se. Dorůstá do výšky až 1 m.

Světlice barvířská (Carthamus tinctorius)

Mohutná pěstitelsky velmi nenáročná letnička. Soukvětí s oranžovým střapečkem blizen je vhodné k řezu v čerstvém stavu i k sušení. Oranžové blizny, nazývané nepravý šafrán, se používají k barvení plátna i pokrmů. Vyséváme přímo na stanoviště, rostlina vytváří kůlový kořen a špatně snáší přesazování. Dorůstá do výšky 120 cm, výborně se suší. Vysévá se od března do května do řádků 50 cm od sebe. Protože nikdy nezklamou, dají se využít nejen do suchých ale i živých vazeb v průběhu léta. Vytváření vazeb podle vlastní fantazie je pak příjemnou relaxací i zábavou.

Postup výsevu:

Podmínkou úspěšného vyklíčení rostlin je čistý dobře odplevelený záhon. Vyplatí se výsev do řádků vzdálených od sebe 30 cm, které si vyznačíme pomocí provázku a kolíku. Osivo se vysévá mělce, max. do hloubky 1 cm.

Podle velikosti osiva vyséváme řídce od sebe, protože rostliny všech uvedených druhů jsou mohutného vzrůstu. Po vysetí se osivo lehce zahrne zeminou a přitlačí.

Tagy:
rostliny váza dekorace květiny přímý výsev květiny do suchých vazeb dekorace z květin jednoletá rostlina