Reportér CNN Prima NEWS z Kyjeva: Panuje ticho před bouří. Na jídlo jsou dlouhé fronty

Matyáš Zrno popsal situaci v Kyjevě

Vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáš Zrno se aktuálně nachází v ukrajinském Kyjevě, který obklopuje ruská armáda. Jindy ucpané ulice jsou nyní poloprázdné, ve městě to podle novináře připomíná „ticho před bouří“.

„Ukrajinská metropole Kyjev připomíná ticho před bouří. Město funguje v rámci možností relativně normálně, ale vidíme dlouhé fronty lidí před několika málo obchody s potravinami, které jsou otevřené,“ popsal Zrno situaci v hlavním městě.

„Jindy beznadějně ucpané kyjevské ulice jsou poloprázdné a v podstatě na každém rohu jsou check pointy, na kterých jsou příslušníci policie, armády nebo nějaké místní domobrany. Nutno říci, že někdy jsou i trošku chaoticky působící a velmi podezřívaví. To znamená, že je docela obtížné se po městě pohybovat, protože mají občas tendenci v každém vidět nějakého ruského diverzanta,“ vysvětlil vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS.

Matky s dětmi čekají ve frontách

Štáb CNN Prima NEWS se do Kyjeva dostal vlakem. „Po silnici je to poněkud obtížné. Je tu mnoho check pointů. Vlak stále ještě kupodivu jezdí mezi západoukrajinskou metropolí Lvov a mezi Kyjevem. Samozřejmě z Kyjeva je vlak beznadějně naplněný uprchlíky. Samotné město Lvov, především nádraží, je úplně plné,“ řekl Zrno.

„Když člověk na vlastní oči vidí, jak tam v zimě v drtivé většině ženy a děti stojí obrovskou frontu, aby se vůbec dostaly do budovy nádraží a poté do evakuačního vlaku, je to zážitek, na který se nezapomene,“ přiznal vedoucí zahraniční sekce CNN Prima NEWS.

Co se týče humanitárního koridoru, zatím v Kyjevě žádná evakuace neprobíhá. „Lidé tomu příliš nevěří a vypadá to, že čekají, jak se situace vyvine,“ dodal Zrno.

Tagy: