Kyjevem otřásají exploze. Generál Gerasimov dorazil na Ukrajinu, tvrdí média

Valerij Gerasimov

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Na východě i jihu Ukrajiny dál pokračují tvrdé boje. Do Izjumu údajně přicestoval i náčelník generálního štábu ruských ozbrojených sil Valerij Gerasimov, aby převzal velení okupantů na Donbasu. V centru Kyjeva se ozvaly hlasité výbuchy. Ukrajinská generální prokuratura zveřejnila jména deseti ruských vojáků, kteří jsou podezřelí z účasti na masakrech v Buči.

Aktuální dění na Ukrajině sledujte v novém on-line článku zde.

Ukrajinská generální prokuratura zveřejnila jména deseti ruských vojáků, kteří jsou podezřelí z účasti na masakrech v Buči. Podle Volodymyra Zelenského je to teprve začátek. Kyjev hodlá potrestat každého ruského vojáka, který se na Ukrajině dopouštěl zločinů.

„Najdeme všechny ostatní ruské darebáky, kteří na našem území zabíjeli a mučili naše lidi. Žádný z těchto zmetků neunikne spravedlnosti,“ dodal ukrajinský prezident.

Do Izjumu měl přicestovat i náčelník generálního štábu ruských ozbrojených sil generál Valerij Gerasimov, aby převzal velení ruských vojsk v Donbasu. S odvoláním na své blíže neupřesněné zdroje to tvrdí ukrajinský portál Defence Express, který spolupracuje s vojensko-průmyslovým komplexem a s armádními experty.

Pokud se zpráva zakládá na pravdě, šlo by tak o zatím nejvýše postaveného ruského představitele, který od začátku invaze vstoupil na území Ukrajiny.

Americký prezident Joe Biden ve čtvrtek požádal Kongres o vyčlenění dalších 33 miliard dolarů (zhruba 770 miliard korun) na pomoc Ukrajině. Většina peněz má směřovat do vojenské pomoci, značná část na podporu ukrajinské ekonomiky a asi tři miliardy dolarů (70 miliard korun) na humanitární a potravinové programy.

Tagy: